Cider od jabuke – idealan napitak za jesenje dane

Cider od jabuke – idealan napitak za jesenje dane

Cider ili vino od jabuke - © Pixabay

Ako vam je u skladištu ostalo višak ukusnih i domaćih jabuka, možete ih sačuvati za zimski period. Međutim, od njih možete napraviti i ukusno voćno vino od jabuke ili cider. Tako ćete u njemu uživati i tokom kišnih jesenjih, ali i hladnih zimskih meseci. U daljem tekstu pročitajte detaljne opise celog postupka.

Voćno vino od jabuke je vrsta alkoholnog pića koje se dobija vrenjem jabuka ili jabukovog soka uglavnom od mešavine raznih starih sorti jabuka. Jabukovo vino obično sadrži od 5,5 do 7% alkohola. Ovo vino u Južnoj Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj popularno je pod nazivom most, a u Severnoj Nemačkoj apfelwein. U Francuskoj ga nazivaju cidre, u Španiji sidra, u Sloveniji jabolčnik, u Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj i SAD-u se zove cider.

Pravljenje vina od jabuke idealan je način da upotrebite celokupni rod jabuka. Za ovaj postupak pogodni su oštećeni i ugruvani plodovi. Možete napraviti i manju količinu, mada se predlaže malo veća količina da bi jabuke mogli da iskoristite na što bolji način. Sorta jabuke koju koristite u velikoj meri će uticati na sam ukus vina. Od ovog recepta možete da dobijete oko 25 litara vina.

Potrebna oprema za pripremu jabukovog vina:

 • Veća činija, kofa ili manje bure sa poklopcem, biće potrebno za fermentaciju;
 • Veća kašika za mešanje;
 • Nešto za ceđenje, levak sa filterom, sito, ili komad tkanine (muslin);
 • Veći plastični ili stakleni balon za kasniju fermentaciju ili 5 manjih plastičnih balona. Baloni za vodu od 5 litara mogu biti dobra zamena;
 • Ventil, koji dozvoljava izlazak gasova iz posude, a sprečava ulazak insekata i buba. Umesto ventila može se koristiti parče pamučne vune koje treba pričvrstiti gumicom;
 • Nekoliko plastičnih cevi, odnosno creva;
 • Termometar i
 • Boce i pampuri za čuvanje dobijenog vina.
Cider ili vino od jabuke - © Pixabay


Sastojci
:

 • 15 do 20 kg jabuka
 • 2,5 do 3 kg šećera
 • 500 grama belog suvog grožđa, treba biti zlatno žute boje i bez semena
 • Sok od 10 limuna
 • Voda
 • Enzim pektolaze, do 8 grama. Ne mora se koristiti ali pomaže da se vino izbistri jer kontroliše petkin u vinu.
 • 5 kašičica hraniva i jedna do 2 kašičice kvasca.

Metod pravljenja cidera od jabuke

Sve što koristite od sudova i alata u procesu pravljenja cidera pre toga trebalo bi sterilisati. Postoje tri faze u pravljenju vina. Prva faza je ekstraktovanje ukusa iz jabuka i početak procesa fermentacije. Druga faza fermentisanje preostalog šećera i bistrenje vina. I u poslednjoj fazi završavanje procesa bistrenja pića i čuvanje.

Cider ili vino od jabuke - © Pixabay

Šećer je potrebno staviti u tiganj ili šerpu i preliti vodom. Zagrejte, i mešajte dok se ne istopi šećer. Nakon toga prekrijte i ostavite da se ohladi na 20 stepeni ili niže. Jabuke operite, oljuštite, očistite sredinu, i eventualna oštećenja. Stavite u veliku posudu, nalijte vodom, dodajte enzim pektolaze i dobro promešajte. Postarajte se da jabuke budu potopljene u vodi, tanjirom ili tegom. Pokrijte i ostavite da odstoji minimum 8 sati a može i preko noći. Nakon toga dodajte grožđe, šećer, isceđen limun, hranivo i kvasac. Nalijte sa 20 litara čiste hladne vode i dobro promešajte. Stavite poklopac ali ne previše čvrsto i ostavite na toplom mestu, idealna temperatura je od 20 do 25 stepeni Celzijusa.


Nakon 24 časa počinje proces fermentiranja. Mešajte svakog dana sterilnim kašikama u periodu od 10 do 14 dana. Kada fermentacija uspori procedite tečnost i prespite u sterilne balone. Ostavite na toplom mestu, i možete primetiti kako se oslobođa gas i izlazi kroz ventil.

Cider ili vino od jabuke - © Pixabay

Nakon nekog vremena fermentacija usporava, a na dnu balona se stvara sloj krupnih čestica. To mogu biti sitni delovi jabuka ili kvasac koji je uradio svoj posao. Kvasac konvertuje šećere u ugljen dioksid i alkohol. U ovoj fazi preporučuje se pretakanje vina i čišćenje od taloga. Uzmite čist prazan balon i spustite ga na zemlju a drugi sa vinom podignite na stolicu i ubacite crevo. Pretočite samo tečni deo sa što manje taloga. Ako počnete fermentaciju u oktobru ili novembru prvo pretakanje će biti u januaru ili februaru a drugo u martu ili aprilu.


Vremenom fementacija će u potpunosti prestati a to ćete znati jer gas neće prolaziti kroz ventil i kada probate vino nećete osetititi “štipanje”. Treba verovati svojim instiktima i kada procenite da je ukus dobar procedite ga opet i ostavite malo da odstoji. Voćno vino od jabuke ne može da promeni ukus stajanjem kao što može crveno, tako da nije potrebno da cider stoji godinama.

Izvor: Permaculture


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica