Budućnost poljoprivrede u Srbiji su tržišno orijentisana domaćinstva

Budućnost poljoprivrede u Srbiji su tržišno orijentisana domaćinstva

Diversifikacijom proizvoda i usluga, poljoprivredna gazdinstva mogu, umesto sirovine, da prodaju gotov proizvod, koji je mnogo vredniji, a u proizvodnju može biti uključena cela porodica.

Prerada proizvoda - kajmak - © Pinterest

Mala poljoprivredna gazdinstva u svom poslovanju imaju jedan od čestih problema, a to je nerentabilnost. Odnosno retko ostvaruju takav obim proizvodnje koji će im pokriti ne samo troškove, već će im omogućiti i razvoj. Dalje ih taj problem onemogućava da se fokusiraju na specijalizovanu poljoprivrednu proizvodnju i budu konkurentni na tržištu.

Jedno od rešenja koje se nameće je diverzifikacija – transformacija poljoprivrednog domaćinstva u tržišno orijentisana.

Mogućnosti su sledeće:

  • Povećana efikasnost u procesima proizvodnje gazdinstva 
  • Uvođenje inovacija na gazdinstva
  • Istraživanje novih tržišnih prilika
  • Diversifikovati proizvode i usluge gazdinstva

Prerada proizvoda - © Pixabay

Poljoprivredna gazdinstva mogu da razmotre mogućnost proširenja asortimana svojih proizvoda i uvođenja promena u već postojeću poljoprivrednu proizvodnju. Preradom bi se delimično rešio problem: spremanje zimnice, proizvodnja džemova, sokova i dr. proizvoda od voća, proizvodnja vina i pečenje rakije, proizvodnja sira i ostalih mlečnih proizvoda po tradicionalnim recepturama.


Preradom proizvoda angažovali bi se i ostali članovi domaćinstva. Treba napomenuti da su prihodi veći po gotovom proizvodu, a manji problem bi predstavljao i otkup sirovina. Svakako najviše pažnje treba posvetiti kvalitetu proizvodnje, a tržište traži sve veću količinu tradicionalnih proizvoda.

Jedna od ideja je i mogućnost iskorišćenja ekološki zdravih sredina za razvoj seoskog turizma. Dalje pojavila bi se potražnja i za proizvodima zanatlija što bi u budućnosti zaokružilo celokupnu priču.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Dipl.inž. Aleksandar Stojanović, PSSS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica