8 vrsta povrća idealnih za pripremu tokom jeseni

8 vrsta povrća idealnih za pripremu tokom jeseni

Dolazak jeseni teško je zamisliti bez toplog doma i ukusne hrane. U ovom periodu stižu neke vrste povrća koje su pune nutrijenata, a koje vam mogu pomoći da pregurate predstojeće hladne i kišne dane. Pored toga što je ukusno, povrće koje stiže tokom jeseni sadrži dobru kombinaciju hranljivih materija.

 

Veliki broj plodova povrća najukusniji je u ovom periodu, a mnogi od njih i vrlo lepo izgledaju na tanjiru. Odličan primer je ljubičasti karfiol. Da biste pravili ukusne obroke i vodili zdrav život, pokušajte da eksperimentišete sa ukusima što je više moguće.

Prilikom pripreme povrća, isprobajte slatke i slane varijatne koje možda i nisu baš karakteristične za naše podneblje i za način na koji mi pripremamo hranu. Ako ste spremni da isprobate nove ukuse, pročitajte više o ukusnim namirnicama koje možete pripremati tokom jeseni.

Batat - © Pixabay

1. Batat

Ova namirnica odličan je izvor vitamina A i C, a najukusnija je u periodu od oktobra do decembra meseca. U proseku ima ispod 150 kalorija. Ova namirnica idealna je kako za pripremu slanih, tako i slatkih jela. Najukusniji je kada se konzumira zapečen u rerni.

2. Prokelj

Ovaj mini-kupus obiluje proteinima, a ima i više vitamina C od pomorandže. Odličan je kuvan, ali se može jesti i svež. Odličan je izbor za salate: iseckajte prokelj, dodajte ulje, malo limunovog soka, začinite i uživajte. Pored toga što ga možete koristiti za pripremu salate, odličan ukus ima i kada je grilovan.

3. Repa

Koren repe je bogat vitaminima A i C, a listovi su bogati vitaminom B, kalcijumom, gvožđem i manganom. Dostupna je tokom cele godine, ali vrhunac dostiže u jesen. Veoma je ukusna kada se ispeče ili kada se proprži na tiganju.

Prokelj - © Pixabay


4. Bundeva

Neki ljudi nemaju ideje kako da pripreme bundevu. Idealna je za čorbe, pite, a najjednostavniji način da se spremi jeste da se iseče na komade i ispeče u rerni.

5. Švajcarska blitva

Blitva je odlična zamena za grašak, brokoli i spanać. Bogata je vitaminima A, K, i D a ima i dosta vlakana.

6. Šargarepa

Šargarepa je dostupna skoro cele godine, ali vrhunac dostiže u jesen. Ukusna je kako god da je pripremite. Neko ih jede sirove, a neko ih voli barene ili pečene. Preporučuje se da se peku na „tihoj vatri” duži vremenski period sa malo soli i braon šećera.


Šargarepa - © Pixabay

7. Celer

Iako na prvi pogled ne izgleda primamljivo, ova korenasta biljka veoma je zdrava. U sezoni je od septembra do aprila, bogat je vlaknima i proteinima. Koren celera neizostavan je kod naših baka kao začin za supu. Pored toga, odličan je pečen i lepo se uklapa u šarenoj turšiji.


8. Cvekla

Ovo povrće smatra se riznicom vitamina. Bogata je vlaknima i vitaminima A i C. Takođe, sadrži veliku količinu gvožđa, više čak i od spanaća. Odlična je za pripremu salata i ukusnih čorbi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica