Žutom bojom protiv štetnih insekata

Žutom bojom protiv štetnih insekata

Mnogi insekti sleću na žuto cveće sasvim slučajno, jer ta boja spada među najčešće u biljnom carstvu. Dokazano je da žutu boju obožavaju domaće i divlje pčele, komarci, ali i neki drugi insekti koji mogu biti štetni po vaše biljke.
 

Žuta boja efikasan je način u borbi protiv štetnih insekata - © Pixabay

Neki leptiri, kao što je vatreni dukat, vole i često sleću na žute cvetove, ali ih zbog nektara često privlače i cvetovi koji imaju crvene, plave i bele latice.

Privlačnost žute boje često se koristi u borbi protiv štetočina. Zbog toga su nekada baštovani stavljali svuda po bašti žuto obojene plastične posude koje bi ispunili vodom i u nju dodali nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. Žuta boja bi privukla insekte i oni bi se utopili u toj posudi.
 

Ovi insekti najčešće napadaju lekovito bilje u skladištima

Najlakši recept za suzbijanje insekata – sprej od luka i bibera

Sada se koriste „žute ploče“ koje su premazane specijalnim lepkom. Na taj način možemo uloviti tresetne mušice, štitaste moljce, krilate lisne vaši i muve minere.

S obzirom na to da žutu boju voli većina insekata, preporučujemo vam da ukoliko planirate piknik, odaberete odeću crvene boje, dok žute i bele odevne predmete treba izbegavati.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica