Zašto dobri ratari biraju „Galeniku-Fitofarmaciju“

Zašto dobri ratari biraju „Galeniku-Fitofarmaciju“

AD „Sloga“ iz Kaća raspolaže sa više od 1.500 hektara pod ratarskim usevima i ima još oko 60 hektara pod voćnjacima, a najzastupljenije kulture su strna žita, soja, kukuruz i uljana repica. Pošto su upravo na ovom imanju prošle godine ostvareni jedni od najboljih prinosa pšenice u ovom kraju i to sa Limagrain sortom Avenija, odlučili smo da saznamo kako su Kaćani do njih došli.

Milenko Bunić iz AD „Sloga“ iz Kaća objasnio nam je kakve su se agrotehničke mere primenjivale prošle godine na njihovim parcelama pod pšenicom.

Naravno, agrotehnika je bila puna, osnovno đubrenje, dve prihrane, dve zaštite i folijarna prihrana i to francuskim đubrivom Šopin, koje sadrži značajne količine azota i sumpora, kao i aminokiseline, koje pospešuju usvajanje hranljivih elemenata. Imali smo značajno povećanje prinosa na svim sortama kod kojih smo koristili Šopin, u proseku 500 do 700 kilograma više po hektaru. Inače, prosečni prinosi bili su veći od 8,5 tona, a rekordni čak i oko 10 tona po hektaru“, ističe ratar.
 

Pšenica u polju - ©Pixabay 


Kaćani na ovom imanju već godinama veruju proizvodima kompanije „Galenika-Fitofarmacija“ i to ne samo vrhunskom sortimentu pšenice i odličnim đubrivima za ishranu biljaka, već i preparatima za zaštitu
. U pšenici su, konkretno, prošle godine za suzbijanje korova koristili kombinaciju dva preparata – herbicida Bonaca i Tezisa.

Bonacu su koristili u vreme kada je pšenica bila u fazama od tri lista, pa do pojave zastavičara, i to u dozama od 0,6 do 0,8 litara po hektaru na parcelama gde nije bilo previše korova. Na onim parcelama na kojima su korovi bili zastupljeniji, ovaj herbicid koristio se u većoj dozi, od 0,8 do 1,2 litra po hektaru. U istim fazama koristio se i Tezis, i to u dozi od 10 grama po hektaru uz 0,1% okvašivača.
 

Pšenica u polju - ©Pixabay 

Ipak, čak ni najbolji proizvodi za ishranu i zaštitu biljaka neće dati vrhunske rezultate ukoliko se ne primenjuju pravilno. Upravo to je još jedan razlog što se ovi ratari svake godine bez razmišljanja odlučuju za kompaniju „Galenika-Fitofarmacija“, jer uvek za sve probleme mogu da dobiju stručan savet i najbolje moguće rešenje za njega.

Kolege iz ‘Galenike’ su uvek tu za nas. Kada nešto zaškripi, uvek ih nazovemo, oni dođu i imamo njihovu punu podršku“, kaže Bunić.


Sagovornik:
dipl. inž. Milenko Bunić, „Sloga“ Kać

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica