Zaštitite krompir cvetovima zove

Zaštitite krompir cvetovima zove

Za suzbijanje krompirove zlatice, pored insekticida, mogu se koristiti prirodni organski preparati. Jedan od takvih je preparat od zovinih cvetova, koji funcioniše na principu obmane.

Efektivnost primene ovog preparata zasniva se na obmani. Sakupite cvetove zove u potopite u vodu. Povremeno mešajte smesu i ostavite da ostoji preko noći. Nakon toga, tečnost procedite i rastvor je spreman za prskanje. Cvetovi će ispustiti veliku količinu polena u vodu, pa kada ovom vodom isprskate krompir, krompirova zlatica će zaobići vaše biljke misleći da je u pitanju druga biljka.

Ceo postupak je human, jer ne dolazi do uništavanje krompirove zlatice, već se radi o organskom principu kojim se može sačuvati rod krompira.

Kada je reč o količini cvetova koju treba potopiti u vodu, nema ograničenja, jer se od cvetova uzima polen. Kao i kod većine organskih preparata, što je veća koncetracija to je preparat efikasniji

Ova preporuka, koja se zasniva na obmani, nije prva te vrste. Takođe, krompirova zlatica se može suzbiti uz pomoć krompirove zlatice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica