Zaštita soje – najveći izazov u ratarskoj proizvodnji

Zaštita soje – najveći izazov u ratarskoj proizvodnji

Zaštita soje je jedan od najizazovnijih poslova u ratarskoj proizvodnji, koji traži profesionalizam i umeće. Svaka godina sa sobom nosi nove izazove, a poslednjih godina susrećemo se sa sve većim problemom otpornih korova. Postavlja se pitanje – kako suzbiti korove, a u isto vreme ne povrediti nežnu, malu biljku soje?

Zaštita soje - © Agromedia

Profesionalci znaju koja rešenja su se pokazala uspešnim i u najtežim uslovima proizvodnje. Vrlo je važno da možemo da se oslonimo na preparate koji su dokazano efikasni i u najizazovnijim vremenskim prilikama, koji su snažni protiv korova, a nežni prema soji!

Ovde ćemo se kratko podsetiti koncepta uspešne zaštite soje.

Tretman posle setve a pre nicanja

U adekvatnoj borbi protiv korova preporuka je da se obavi tretman odmah posle setve a pre nicanja useva i korova, ili kako se u narodu kaže – „na crno“. Zbog čega je ovaj tretman značajan?

Zbog manjeg posla u post em.tretmanima. Ko uradi tretman posle setve, a pre nicanja soje ima mnogo lakši posao u korektivnim tretmanima, odnosno herbicidnim tretmanima u post. em-u.

BASF porvereno rešenje za ovaj tretman je herbicid Frontier® Super. On izuzetno dobro suzbija i širokolisne i uskolisne korove koji kreću iz semena, a osim u soji, primenjuje se i u kukuruzu, suncokretu, šećernoj repi i krompiru. Zahvaljujući aktivnoj materiji dimetenamid, izdvaja se po lateralnoj distribuciji na površini zemljišta, po većoj rastvorljivosti u vodi i po tome sto se aktivna materija manje veže za česticu zemlje pa je samim tim i pristupačnija poniku korova.

Preporuka je da se Frontier® Super u soji primeni u količini od 1 l/ha uz dodatak partnera u vidu proizvoda na bazi metribuzina u količini od 0,4l/ha. Ovakva kombinacija ispoljava izuzetno združeno (sinergističko) delovanje na sve korove koji kreću iz semena.


Ovako izgleda soja koja je tretirana sa herbicidom Frontier® Super posle setve a pre nicanja:

Zaštita soje - © Basf


Prvi tretman soje

Za prvi tretman soje važi zlatno pravilo: prati se uzrast korova, a ne soje! Korovi se suzbijaju dok su mali, odnosno idealno vreme je kada su korovi u fazi kotiledona ili najkasnije kada imaju razvijen prvi par stalnih listova.

U ovom trenutku (slika dole) idealan je momenat za prvi tretman herbicidom Corum®:


Zaštita soje - © Basf

Kompanija BASF je razvila posebnu formulaciju samo za soju- herbicid Corum®. Corum® je kompletno rešenje za suzbijanje širokolisnih i travnih korova u soji nakon nicanja i korova i useva. To je najbezbedniji preparat za ranu upotrebu! Zato možemo da ga koristimo i u momentima kada soja još uvek nema formiranu prvu trolisku, čak i kada soja ima formirane samo kotiledone.

Kao najselektiviji herbicid na tržištu, Corum® ne ostavlja nikakve fitotoksije. Primenjuje se dvokratno u, takozvanoj, split aplikaciji. Za prvi tretman preporučena doza primene je 0,9 l/ha herbicida Corum® uz dodatak 0,5 l/ha okvašivača Dash®. Sa ovom dozom uništićemo prvi deo populacije korova koji nam niče u prvom talasu.

Drugi tretman soje

Drugi talas korova javlja se za oko 15ak dana, u zavisnosti od vremenskih uslova. Preporučujemo da se tada primeni druga polovina doze odnosno 0,9 l/ha herbicida Corum® + 0,5 l/ha okvašivača Dash®.

Kako je Corum® fabrička kombinacija bentazona i imazamoksa, on je jedisntven na tržištu Srbije. Zbog svoje visoke selektivnosti, ne ostavlja fitotoksije, koje i te kako mogu da utiču na prinos. Možemo slobodno reći da je Corum® najsnažniji herbicid za suzbijanje ambrozije i drugih širokolisnih i travnih korova u soji!

I na kraju da se podsetimo ključnih stvari u zaštiti soje herbicidom Corum®:

  1. Treba pratiti razvoj razvoj korova a ne soje;
  2. Korovi se suzbijaju u fazi kotiledona do 2-4 razvijena lista;
  3. Suzbijanje širokolisnih korova kao što su ambrozija i pepeljuga se mora obaviti kada su pomenuti korovi mali, što su korovi veći, veća je opasnost od njih;
  4. Ne preporučujemo mešanje sa folijarnim đubrivima;
  5. Dvokratna primena tzv. split aplikacija daje bolji rezultat;
  6. Selektivnost je na prvom mestu, svako oštećenje odnosno fitotoksija smanjuje prinos.

Ono o čemu takođe treba voditi računa jeste temperetura vazduha. Ne preporučuje se upotreba herbicida Corum® ukoliko je temperatura iznad 26©. Ukoliko se tretmana najavljuje pad temperature ispod 12 stepeni, naša je preporuka da se taj tretman izvede onog trenutka kada prestane opasnost od niskih temperatura. Na taj način ćemo obezbediti najbolje delovanje preparata.

Ostvarite Prinos Plus za Profit Plus u proizvodnji soje, uz BASF proverena rešenja!

Sponzorisani članak
BASF
BASF - © BASF
Adresa: Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, Srbija
Telefon: 381 11 30 93 400
Web adresa: www.agro.basf.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica