Zaštita od monilije: Evo koje sve tretmane višnje morate obaviti

Zaštita od monilije: Evo koje sve tretmane višnje morate obaviti

U ovom periodu najveću opasnost za koštičavo voće predstavlja monilija. Kako biste zaštitili ovu voćnu vrstu od ove opake bolesti, važno je obaviti tri osnovna tretmana.

Naš sagovrnik se već 30 godina bavi proizvodnjom višnje i ono što on ističe kao najbitniju stvar na početku vegetacije jeste zaštita biljaka od monilioze cveta. Monilija se može javiti pre ili kasnije u zavisnosti od vremenskih prilka u ovom delu godine. On savetuje da svi proizvođači ove voćne vrste deluju preventivno jer u slučaju kada dođe do vidljivih pokazatelja na cvetovima višnje to je već kasno. On dodaje da na tržištu postoje preparati koji mogu sprečiti ovu opaku bolest samo je potrebno izabrati pravi.

Kompanija Agromarket voćarima nudi kvalitetne i efikasne preparate koji odgovaraju propisima Evropske Unije o maksimalnim ostacima pesticida u krajnjem proizvodu. Ovo su tri tretmana koja svaki proizvođač višnje mora da obavi ukoliko želi da sačuva rod.

  1. Prvi i osnovni tretman mora da bude na početku pre samog cvetanja odnosno u fazi „bele kokice“ odnosno kad je otvorenost cvetova od 5% do 10%. Tada preporučujemo preparat Cormax. Ovaj fungicidni preparat karakteriše dobro delovanje na niskim temperaturama oko 5 stepeni C. Vrlo često su kraj marta i početak aprila periodi kada su temperature niske.
  2. U fazi punog cvetanja zbog mogućeg razvoja rezistentne strategije preporučujemo preparat Luna Experience koji je dvokomponentni i upravo to prisustvo dve aktivne materije dopunjava delovanje u onoj najosetljivijoj fenofazi cvetanja. Zato što upravo otvoreni cvetovi predstavljaju otvoreni put za prodor monilije.
  3. Treći preparat koji preporučujemo za završne tretmane, odnosno za precvetavanje je preparat Zenby koji je nastao u saradnji dve japanske firme Ishikaru i belgijske firme Belchim. Sa ovim preparatom bi završili priču o moniliji u periodu predcvetanja, cvetanja i precvetanjva i polako ušli u rešavanje novih izazova koji su pred višnjom.

Sagovornici:
dipl.inž. Milan Krstić
dipl.inž. Dragan Đorđević, Agromarket

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica