Zaštita jabuke od pepelnice – Podosphaera leucotricha

Zaštita jabuke od pepelnice – Podosphaera leucotricha

Pepelnica je nakon čađave pegavosti svakako najčešće oboljenje u zasadima jabuke. Na intenzivniju pojavu ove bolesti utiču blage zime, suvo i toplo proleće, jače đubrenje i osetljive sorte.

Primarna zaraza pepelnicom - © Galenika Fitofarmacija

Simptomi se mogu uočiti na svim zelenim delovima biljke. Patogen najčešće prezimljava u zaraženim lisnim ili cvetnim pupoljcima, najčešće vršnim, pa primarne infekcije mogu nastati već kod pucanja pupoljaka, pri čemu dolazi do novih zaraza.

Najveće štete se ogledaju u uništenim izdancima i njihovom smanjenom prirastu. Kako bi se potencijal zaraze pepelnicom smanjio, potrebno je da se obavezno prilikom rezidbe uklone zaraženi mladari. Na zaraženim biljnim delovima formira se masa konidija koje se šire vetrom i vrše sekundarne zaraze. Za njihovo klijanje nije potrebna kap vode na organu biljke već je dovoljna i povećana vlažnost vazduha (80-90%). Optimalne temperature za razvoj infekcije su od 10 do 20C. Sorte ajdared i greni smit spadaju u jako osetljive.

Pojava sekundarne pepelnice na listu - © Galenika Fitofarmacija

Preporuka Galenike-Fitofarmacije je da se sa suzbijanjem pepelnice otpočne odmah po kretanju vegetacije, još u fenofazi „mišije uši“ primenom fungicida na bazi sumpora COSAVET 80-DF (u koncentraciji 0,3%) koji deluje kontaktno i putem para.

Za preventivna tretiranja pre nastanka uslova za sekundarne zaraze, ali i kurativne tretmane nakon ostvarenih zaraza, preporučujemo FOTON fungicid iz grupe triazola koji deluju sistemično. Od svih triazola ova aktivna materija ispoljava najvišu efikasnost u suzbijanju prouzrokovača bolesti iz grupe pepelnica. Visoku efikasnost u suzbijanju pepelnice pokazuje i LUNAR, lokalsistemični fungicid sa translaminarnim kretanjem iz grupe strobilurina.

Prema potrebi i konkretnoj situaciji u zasadu moguća je i kombinovana upotreba ovih fungicida.


Sponzorisani članak

Adresa: Batajnički drum bb, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 307 23 01
Web adresa: www.fitofarmacija.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica