Zaštita i prihrana ozimih useva – za siguran i zdrav rod!

Blaga zima koja je za nama i vegetacija koja je ove godine počela dvadesetak dana ranije omogućile su ozimim usevima da proleće dočekaju bez većih problema. Ipak, da bi pšenica, ječam i drugi usevi zadržali svoj lep i zdrav izgled, trebalo bi da ih na vreme zaštitite od korova, bolesti i štetočina, ali i da ih prihranite adekvatnim đubrivom. Pogledajte šta za ovaj posao predlažu stručnjaci iz kompanije „Agromarket“.

Pšenica koja je posejana u optimalnim rokovima setve ulazi u fazu bokorenja. Ovo je pravo vreme da se započne briga o prinosu, jer konkurencija korova i bolesti može potpuno da uništi rod.

Diplomirani inženjer Momčilo Pejović, iz stručne službe kompanije „Agromarket“, objasnio je: „Upravo zbog vremenskih uslova postoji ozbiljan potencijal za razvoj bolesti, naročito sive pegavosti, pepelnice i rđe. Njihov nagli razvoj može se očekivati već sa prvim povećanjem temperatura. Istovremeno, već su se i korovi pojavili u njivama.
 

Pšenica u polju - ©Agromedia 

Zato je pred nama vreme intenzivnih tretmana useva strnih žita i obezbeđivanja uslova za njihov dobar rod. Za sada, s obzirom na to kakva je situacija na terenu, mogli bismo sa sigurnošću da kažemo da će doći do spajanja herbicidnih i fungicidnih tretmana. Za ovu namenu ‘Agromarket’ preporučuje primenu dva proverena i izuzetno efikasna preparata – herbicid Lanselot i fungicid Excorta“, dodaje stručnjak.

Lanselot pokriva veliki spektar širokolisnih korova. Njegova prednost je i ta što temeljno čisti njivu za usev koji dolazi posle pšenice. Excorta je njegov pouzdan partner u suzbijanju prouzrokovača bolesti koje smanjuju prinos pšenice“, zaključio je Pejović.

Ovaj fungicid takođe pokriva širok spektar bolesti, pa su i proizvođači koji su koristili ova dva preparata prethodnih godina veoma zadovoljni njihovom primenom
 

Zbog nižih temperatura na početku vegetacije usev je osetljiviji, pa je zato važno da se za zaštitu ječma koriste pouzdani i provereni preparati.

Milenko Todorović, iz kompanije „Novo Plus“ iz Crvenke, ističe: „Ono što nam posebno odgovara u primeni preparata Lanselot je to što možemo da ga primenjujemo i na nižim temperaturama, jer zbog obimnog posla u sezoni teško stižemo da obavimo sve agrotehničke mere. Čak je i logično da se ranijom primenom korov lakše suzbija, pošto je tada manji.

Ječam se u Srbiji svake godine gaji na više od 120.000 hektara. Proizvodnja ovog useva je specifična i vremenski veoma zahtevna, pre svega zato što ječam ranije ulazi u neke faze razvoja. Zbog nižih temperatura na početku vegetacije usev je osetljiviji, pa je zato važno da se za zaštitu ječma koriste pouzdani i provereni preparati.
 

Pšenica u polju - ©Agromedia 

Već nekoliko godina unazad preparat Acanto plus je standard u zaštiti useva ječma od bolesti. Proizvođači koji su ga koristili jednom stalno mu se vraćaju zbog izvanredne efikasnosti. Uz ovaj preparat savetujemo i primenu Pallasa, jedinog registrovanog preparata na tržištu za suzbijanje uskolisnih korova u usevima strnih kultura“, dodao je gospodin Pejović.

Pored kvalitetne zaštite, važno je da usevi imaju i dobru hranu. Uz pravilnu prihranu možete da postignete vrhunske prinose, ali i kvalitet vaših useva.

Primena folijarnih đubriva je veoma efikasan način da utičete na prinos useva strnina. Novo, biostimulativno đubrivo Fitofert humisuper plus pomaže biljkama da bolje koriste potencijal zemljišta, ali i da što lakše prebrode stresne uslove tokom vegetacije“, objasnio je gospodin Ivan Krošlak, iz kompanije „Agromarket“.

Sagovornici:
dipl. inž. Momčilo Pejović, iz stručne službe kompanije „Agromarket“
Milenko Todorović, iz kompanije „Novo Plus“ iz Crvenke
Ivan Krošlak, iz kompanije „Agromarket“

Komentari