Za pun rod pšenice potrebna je potpuna nega i zaštita

Za pun rod pšenice potrebna je potpuna nega i zaštita

U zavisnosti od različitih fenofaza razvoja u kojima se strna žita nalaze postoje i adekvatne mere zaštite koje bi u tom trenutku trebalo primeniti. Kada je reč o zaštiti pšenice od korova ali i prouzrokovača biljnih bolesti kompanija Delta Agrar u svojoj ponudi ima veoma delotvorna rešenja za njihovo suzbijanje.


 

Na imanju Napredak u Staroj Pazovi gde je usev pšenice u fenofazi valtanja jednoj od faza kada se može raditi tretman suzbijanja korova. Kada se vrši odabir herbicida za suzbijanje korova u pšenici, mora jasno zanti u kojoj se fenofazi pšenica nalazi i o kojim korovima se radi.

U ovoj fazi zaštite pšenice kompanija Delta Agrar preporučuje preparat Lentemul D. On se primenjuje od početka bokorenja do formiranja drugog kolenca. On suzbija jendogodišnje širokoskolisne korove. Neki od najzančajnijih korova koje ovaj preparat suzbija su štir, pepeljuga, loboda, gorušica i drugi. Doza primene je 1 l/ha.

Zaštita pšenice - © Agromedia 

Još jedan preparat koji uspešno suzbija korove u pšenici je Saracen Max. On je na bazi dve aktivne materije tribenuron-metil i florasulam. Primenjuje se u dozi 25 gr/ha od drugog lista pa sve do lista zastavičara. Rešava problem svih najznačajnijih širokolisnih korova kao što su pepeljuga, bulka, mrtva kopriva, vijušac i neki drugi korovi. A uspšeno se suzbija i prilepača.

Prouzrokovači biljnih bolesti, takođe, mogu naneti velike štete pšenici. U narednom periodu kompanija Delta Agrar preporučuje adekvatnu primenu fungicida. U narednom periodu biće aktuelni i prouzrokovači biljnih bolesti u strnim žitima pa se tako preporučuje iz palete Delta Agrara preporučuju fungicidi Mystic, Mystic Pro, Combo Ultra, Duet Ultra ili Opus Team. Pored pravovremene primene herbicida i fungicida, upotreba biostimulatora podstiče pravilan razvoj biljaka. A samo zdrave i jake biljke osiguraće i dobar rod pšenice. 

Zaštita pšenice - © Agromedia 


Ruter
je proizvod baziran na fizioaktivator tehnologiji, na bazi filtrata morske alge sa dodatkom fosfora i kalijuma. Primenom Rutera utiče se na bolji početni porast, bolje bokorenje, deblju i čvršću stabljiku što se odražava na povećanje prinosa. A u narednom periodu primenjivaće se proizvod Fortial koji kao i Ruter je fizioaktivator na bazi morske alge ali sa dodatkom magenzijuma i azota. Primenom Fortiala utiče se na intenzivniju fotosintezu, duže nalivanje zrna i više zdrna u klasu.


Sagovornica: Jelena Šterović Radović, Delta Agrar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica