Stručnjaci savetuju: zaštitite pravilno povrće u plastenicima i jagode na otvorenom

Stručnjaci savetuju: zaštitite pravilno povrće u plastenicima i jagode na otvorenom

Kada govorimo o zaštiti povrća, najbolja je sigurno ona koja je preventivna. Zato bi tretmane trebalo da vršite u skladu sa uslovima za pojavu biljnih bolesti. Isto važi i za zaštitu jagode. S tim u vezi, pitali smo stručnjake iz kompanije „Galenika-Fitofarmacija“ koje preparate predlažu povrtarima i voćarima ovog proleća.

Stanoje Branković iz „Galenike-Fitofarmacije“ rekao nam je koje preparate za zaštitu povrća u plastenicima ovog proleća preporučuje stručni tim te kompanije.

Zaštitite paradajz nakon rasađivanja!

Za proizvođače povrća u plasteniku naš tim preporučuje upotrebu preparata Fuzija u dozi od 2,5 litra po hektaru, Dional u količini od 0,15%, Fobos 0,05% i Fertigal Eklomaks u dozi od 2 litra po hektaru. Sistemom za navodnjavanje trebalo bi da se doda Sulotaste 15-30-15, ili Solu Veg green  10-40-10 i to 1-1,5 grama po biljci. Nakon toga, preporučuje se i Fertigal Humi Top 10 do 20 litara po hektaru“, navodi stručnjak.
 

Ovom kombinacijom preparata možete da zaštitite vaše biljke od najznačajnijih bolesti, a to su prouzrokovači plamenjače paradajza, sive truleži i štetne vrste insekata. Ishranom se obezbeđuje i pravilan razvoj biljaka u početnim fazama i pre svega dobar razvoj korenovog sistema. Ujedno, time činite i ostale makro i mikro elemente dostupnijim za naredne faze razvoja“, dodaje on.

Galenika-Fitofarmacija – preparati za zaštitu voća

Diplomirani inženjer Nemanja Ninković odveo nas je u zasad jagode koja se nalazi u fenofazi početka cvetanja do fenofaze punog cvetanja i rekao nam je koje preparate za ovu kulturu preporučuje stručni tim kompanije iz koje dolazi, „Galenike-Fitofarmacije“. 


Mi smo za ovu najosetljiviju fazu jagode, u kojoj može doći do infekcije nekim od najznačajnijih patogena, kao što su siva trulež, antraknoza i ostali patogeni, pripremili efikasnu zaštitu. Nju pre svega čine dva preparata, Pehar i Promesa. Pehar je odličan sistemični preparat koji suzbija sivu trulež, dok Promesa štiti list i plod od bolesti kao što su antraknoza i još neki patogeni“, navodi Ninković.

Oba preparata su sistemična i ne morate da brinete da može da dođe do njihovog spiranja kišom. Zbog temperaturnih kolebanja i učestalih padavina ‘Galenika-Fitofarmacija’ takođe preporučuje upotrebu aminokiselina, preparata Activeg, uz dodatak preparata Epin Extra, radi lakšeg prevazilaženja bilo kakvih stresova, ali i zbog stabilnijeg i sigurnijeg prinosa“, dodaje on. 

Inače, naša kompanija se u poslednjih nekoliko godina veoma intenzivno bavi ishranom biljaka. Zato u portfoliju imamo i francuska Solu Veg vodotopiva đubriva, koja su 100% rastvorljiva u vodi i izuzetnog su kvaliteta. Ona ne sadrže sumpor i ne zakiseljavaju dodatno zemljišta na kojima jagoda dobro uspeva“, ističe Nemanja.


Sagovornik:
dipl. inž. Stanoje Branković, „Galenika-Fitofarmacija” 
dipl. inž. Nemanja Ninković, „Galenika-Fitofarmacija”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica