Stručnjaci savetuju: Blagi porast temperature idealan za zimsko prskanje

Stručnjaci savetuju: Blagi porast temperature idealan za zimsko prskanje

Blagi porast temperatura u januaru ili početkom februara pravo je vreme za zimsko pskanje. Prskanje pre početka vegetacije smanjiće potencijal za razmnožavanje i ponovnu aktivnost štetočina koje su prezimile u voćnjaku.

 

Približava se vreme za zimsko prskanje - ©Pixabay

Proteklu sedmicu obeležilo je hladno vreme praćeno susnežicom i snegom u svim proizvodnim područjima. Zbog osetnog zahlađenja početkom sedmice u mnogim mestima maksimalne dnevne temperature bile su ispod nule. Zahlađenje je bilo praćeno snežnim pokrivačem do 10 centimetara u severnim delovima zemlje. Južno od Save i Dunava u pojedinim mestima snežni pokrivač dostigao je i visinu do 40 centimetara.

Snežni pokrivač je dovoljno visok da pruži dobru termičku zaštitu od pojave veoma niskih temperatura i jakih prizemnih mrazeva. U sloju zemljišta gde se nalazi korenov sistem ozimih kultura i krmnih leguminoza nije bilo temperatura koje bi ugrozile mlade biljke.

Tokom protekle sedmice bilo je padavina u svim delovima zemlje, što će biti veoma važno za poboljšanje zimske rezerve vlage u poljoprivrednom zemljištu.

Zimsko prskanje - © Agromedia

Tokom jeseni i zime štetni insekti i grinje sakriveni su u različitim zaklonima. Najčešće su to delovi stabla ispod kore, nabori kore, pukotine na stablu i druga slična mesta. Ovi prezimljujući organizmi mogu uzrokovati ozbiljna oboljenja voćaka i praviti probleme tokom čitave sezone. Temperatura koja tokom januara ili nešto kasnije poraste iznad 5 stepeni pogoduje štetočinama koje na ovakvoj temperaturi ponovo postaju aktivne.

Zbog ovoga, blago povećanje temperature predstavlja pravi trenutak za sprovođenje adekvatne hemijske zaštite, odnosno za zimsko prskanje. Stručnjaci naglašavaju da je zimsko prskanje veoma značajno u proizvodnji voća.


Zimsko prskanje pre početka vegetacije smanjuje potencijal razmnožavanja prezimljujućih štetočina u voćnjacima.

Izvor: RHMZ

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica