Sprej od luka i bibera – najlakši recept za suzbijanje insekata

Sprej od luka i bibera – najlakši recept za suzbijanje insekata

Postoji veliki broj organskih preparata koji se mogu koristiti za zaštitu biljaka, ali je malo onih koji se lako pripremaju i koji su efikasni kao što je sprej od luka i bibera. Taj sprej je nastao kombinovanjem više recepata, i što je najbolje, sve sastojke možete pronaći u svojoj kuhinji.

Sprej od luka je najjednostavnji recept za za zaštitu od insekata - © Pixabay


Osnovni sastojci
koji su vam potrebni za pravljenje spreja su crni i beli luk i biber. Taj rastvor možete preventivno koristiti kako biste obezbedili maksimalne prinose u vašoj bašti.

Danas mnogi organski preparati za zaštitu biljaka sadrže ulje belog luka i ljutog bibera. Kada koristite ove preparate, trebalo bi zabeležiti koji je od njih imao najviše uspeha protiv određenih vrsta insekata. Proizvođačima organske hrane se preporučuje da pre korišćenja ovakvih preparata provere propise.

Taj preparat može da izazove iritacije na koži tako da bi trebalo izbegavati kontakt sa kožom i očima. Pri spremanju i nanošenju spreja nosite gumene rukavice i vodite računa da sprej ne dođe u kontakt sa očima.


Za pripremu spreja
od luka i bibera potrebno vam je:

  • 1 glavica belog luka;
  • 1 manji crni luk;
  • 1 kašičica bibera (najbolje je koristiti sveže samleven ili jače vrste bibera kao što je kajenski);
  • 250 mililitara vode i
  • 1 supena kašika deterdženta za sudove.

To sve sitno iseckajte ili sameljite beli i crni luk. Dodajte biber i vodu, a zatim promešajte. Ostavite da odstoji jedan sat, dodajte deterdžent za sudove i dobro promešajte. Prilikom primene preparata postarajte se da dobro isprskate lišće sa obe strane. Mešavinu možete da čuvate do nedelju dana u frižideru.

Upotrebom ovog spreja u organskoj proizvodnji možete da sprečite pojavu insekata kao što su: gusenice, larve leptira, krompirove zlatice, insekti koji napadaju pasulj i štitaste vaši.

Komentari (1)

Elena

2022-09-01 18:55:41

Vo kolkava kolicina voda se rastvara ovoj koncentrat?

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica