Sada je vreme da zaštitite jabuku od ranih infekcija i insekata

Sada je vreme da zaštitite jabuku od ranih infekcija i insekata

Period sazrevanja plodova kod jabuke jedna je od najosetljivijih faza u proizvodnji jabuke. Tada je veoma važno preduzeti ključne korake i obaviti tretmane u zaštiti ove voćne vrste od mogućih infekcija i štetnih insekata.

Iz tog razloga Galenika-Fitofarmacija preporučuje kombinaciju fungicida i insekticida kako bismo u ovom periodu zaštitili jabuku od bilo kakve zaraze od patogena. Kada je reč o fitopatogenim gljivama u ovom periodu su veoma aktivne venturija i pepelnica. Borbu protiv venturije moramo i dalje obavljati jer opasnost po male plodove i listove još uvek je prisutna. 

Ova komanija preporučuje preparate Kardinal i Sekvenca. Kardinal je jedan veom jak kontaktni preparat sa velikom biološkom efikasnošću. Pored toga što deluje na prouzrokovače venturije, on ima i dopunska dejstva što ga čini jednim od favorita u zaštiti zasada jabuke. Poseduje dopunsko dejstvo na prozrokovača arternarije koja je u većem procentu zastupljena u našim zasadima jabuke. Treća prednost ovog preparata je u tome što sprečava piljenje novih generacija grinja. U ovom slučaju jedan preparat može da nam da zadovoljavajue efekte na tri patogena, ističe dipl.inž Predrag Milovanović iz kompanije Galenika-Fitofarmacija.

 Zaštita jabuke - © Galenika-Fitofarmacija

Kada je reč o zaštiti jabuke od njene najveće štetočine jabukinog smotavca koji je sada u punom intezitetu Galenika-Fitofarmacija preporučuje odlično rešenje. Oni preporučuju kombinaciju preparata Triton i Radar 300EW. Trriton na krajnje biološki način sprečava razmnožavanje i dalje piljenje larvi i na taj način se sprečava oštećenje mladih plodova, objašnjava Predrag.

Ovaj preparat u kombinaciji sa preparatom Radar 300EW omogućava nam da sprečimo dalje širenje sve ostale odrasle jedinke jabukinog smotavca, lisne vaši, lisne minere, vaši crvenih gala i ostalih štetnih insekata. Na taj način se obezbeđuje potpuna zaštitita ne samo plodova već i lisne mase koje nije ništa manje značajna. Jer jaka i zdrava lisna masa obezbeđuje dobru fotosintezu, a to znači da će i porast plodova biti dobar. 

Pored ovih preparat potrebno je dodati i đubriva jer je za velik prinos veoma važno da zasad bude dobro prihranjen. Kombinacija Foligal Ca koji direktno utiče na povećanje broja ćelija koje će rasti i doprineti boljem obimu plodova dodaje je se đubrivo Activeg 12-4-6 koje je zapravo NPK đubrivo sa aminokiselinama. Aminokiseline ubrzavaju metabolizam, a hrana se brže inkorporira u metabolizam. Na taj način biljka postaje zdrava i jaka.

Sagovornik: Predrag Milovanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica