Sačuvajmo šimšir od plamenca!

Sačuvajmo šimšir od plamenca!

Do pre neku godinu, šimšir je imao samo jednu štetočinu koja gotovo da nije narušavala njegovu ukrasnu ulogu. U Evropi je 2006. godine prvi put u Nemačkoj zabeležen plamenac šimšira, koji je inače poreklom iz istočne Azije. Plamenci su odlični letači, ne poznaju granice, pa se za svega nekoliko godina ova štetočina proširila po celoj Evropi. U Srbiji je prvi put zabeležen 2014. krajem jula – početkom avgusta u Beogradu, a 2015. godine je uočen i u Somboru.
 

Plamenac šimšira - © Foto: agroupozorenje.rs

Ova štetočina predstavlja ozbiljnu pretnju za šimšir i proglašena je jednom od najinvazivnijih štetočina u Evropi. Gusenice se u Evropi hrane samo šimširom i u potpunosti pojedu lisnu masu – izazivaju golobrst, usled čega se šimšir osuši i propadne.
 

Pojeden šimšir - © Foto: agroupozorenje.rs

Leptiri prve generacije su počeli let početkom juna, tako da će uskoro da polažu jaja. Svi koji žele da sačuvaju šimšir trebalo bi da ga u periodu od 13 do 20 juna poprskaju insekticidom, dok su gusenice male. U dvorištima i parkovima je najbolje da se koriste Avaunt 3 ml, Coragen 2 ml ili Affirm 10 g na 10 l vode, jer su male otrovnosti za ljude i pčele.

Na grobljima se mogu koristiti i drugi insekticidi: Decis 5 ml, Fastac 1,5 ml ili Pyrinex 20 ml na 10 l vode. Veoma bitno da se suzbijanje uradi dok su gusenice male, u navedenom periodu.
 

Gusenica plamenca šimšira - © Foto: agroupozorenje.rs

Prilikom zaštite šimšira treba se truditi da mlaz iz prskalice prodre u ceo žbun. Nakon nedelju dana od prvog prskanja preporučuje se još jedno prskanje navedenim insekticidima. Kada gusenice porastu, teško se suzbijaju, jer pletu svilene zapretke u koje insekticid teško dospeva. Za velike žbunove treba koristiti leđne atomizere kako bi se cela površina šimšira zaštitila.
 

Napola pojeden šimšir - © Foto: agroupozorenje.rs


Radeći svoj posao prolazimo kroz mnogo gradova i sela u Vojvodini. U svim mestima je zabeleženo manje ili veće prisustvo i šteta plamenca šimšira. Pošto plamenac ima tri generacije kod nas, veoma je važno da se suzbija već prva generacija, kako bi se smanjio potencijal štetočine, koji će do kraja jeseni biti barem stotinu puta veći!

Autori: Nemanja Raić i Dragan Vajgand, Agroprotekt d.o.o.

Fotografije: www.agroupozorenje.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica