Rogač šljive može uništiti 80 posto zametnutih plodova

Rogač šljive može uništiti 80 posto zametnutih plodova

Rogač šljive, bolest koju izaziva gljiva Taphrina pruni, može izazvati veliku ekonomsku štetu proizvođačima šljive. Bolest se ispoljava najčešće na plodovima koji se u potpunosti deformišu i gube upotrebnu vrednost. Ovako se rogač šljive manifestuje i suzbija.

Šljiva © Agromedia

Simptomi bolesti

Razvoju ove bolesti odgovaraju padavine i umerena temperatura. Gljiva Taphrina pruni prezimljava na grančicama. Dolazi na mlade plodove nakon zametanja gde proklijava i stvara zarazu. Micelija zahvata celokupno meso ploda, ispod površine stvara čitav splet, a svojim delovanjem može uništiti čak 80 posto zametnutih plodova.

Plodovi šljive ubrzano rastu, čak dva do tri puta su veći od nezaraženih plodova. Koštica se ne formira, unutrašnjost postaje sunđeraste teksture, a plodovi su svetlo zelene nijanse, izdužuju se i poprimaju oblik rogača. Gljiva napada ceo plod koji vremenom poprima tmurnu boju i opada. Retko se javlja na cvetovima i letorastima. Najčešća vrsta na koji utiče rogač šljive je požegača.

Suzbijanje bolesti

Najpogodniji vremenski period za suzbijaje rogača šljive je tokom mirovanja voća, odnosno period pre početka same vegetacije. Za suzbijanje se koriste preparati na bazi bakra i ovom merom se mogu uništiti spore koje su prezimele na grančicama. Takođe, gljiva ne razvija nove generacije koje mogu uzrokovati zarazu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica