Neobično, a delotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM

Neobično, a delotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM

Krompirova zlatica je definitivno jedna od najvećih štetočina krompira. U borbi protiv nje postoji veliki broj preparata, kako onih na hemijskoj, tako i onih na prirodnoj osnovi. Pisali smo o tome kako da je pobedite biljkom buvač i morkama, a ono do čega smo ovog puta došli je jedan krajnje neverovatan eksperiment. Naime, reč je o metodu koji se zasniva na uništavanju krompirove zlatice njom samom.

 

Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) pripada familiji insekata (Chrysomelidae) i najpoznatija je kao štetočina krompira, ali može napasti i druge vrste povrća, kao što je paradajz, na primer. Vodi poreklo iz Severne Amerike, odakle se proširila zajedno sa krompirom u svim oblastima gde je krompir donet i započeto njegovo uzgajanje.

Ženke u proleće polažu jajašca na naličje listova (grupisana jajašca), koja kasnije sazrevaju i iz njih se izležu mladunci, koji kasnije prave nemerljivu štetu usevima i poljoprivrednim proizvođačima. Za početak, ukoliko su zasadi manjeg obima, preporučuje se skoro svakodnevni obilazak zasada i pregled listova krompira da bi se ustanovilo jesu li ženke zlatice položile jajašca na listove. Preventivni korak je da se, ukoliko je to moguće, jajašca unište (zgnječe) na licu mesta kako bi se sprečilo razmnožavanje zlatice.

Krompirove zlatice protiv krompirovih zlatica - © Wikipedia

Postoje i drugačiji, takozvani ekološki načini borbe protiv ovog štetnog insekta. Naime, pepeo iz domaćinstva može imati dobar učinak u borbi protiv krompirove zlatice. Neophodno je da se pepeo proseje prvo kroz žensku čarapu (da bi prošao što finiji prah), i tako prosejanim pepelom da se zapraše stabljike krompira (pospe se šakom preko njih). Takođe, pepeo je koristan jer njegovo prisustvo tera mrave i puževe.

Na kraju, neophodno je spomenuti jedan vrlo zanimljiv metod borbe protiv krompirove zlatice, koji se zasniva na tome da se jedna vrsta ne hrani svojom vrstom (nekanibalizam). Ovaj postupak se sastoji od toga da se u posudu kojoj znamo zapreminu (0,25L, 0,5L, i tako dalje) prikupi što više krompirovih zlatica.

Krompirove zlatice protiv krompirovih zlatica - © Pixabay

Zatim se te zlatice istucaju tučkom ili nekim drugim predmetom (kamenom), i ta zapremina zlatica se prelije sa dvadeset puta većom količinom vode. Recimo, ako imamo posudu od jednog decilitra zlatica, prelijemo je sa dva litra vode. Zatim se takav rastvor ostavi da odstoji 7-10 dana, i onda se obavezno vrši njegovo razblaženje u odnosu 1:3 (na jedan litar rastvora dodaje se tri litra vode). Tim rastvorom tretiramo stabljike krompira.


Neophodno je da rastvor bude razblažen da se ne bi spržila stabljika krompira, te je u zavisnosti od sorte krompira, preporučljivo prvo testirati dejstvo preparata na svega nekoliko stabljika.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica