Rezistentnost korova najveći problem ratara – evo kako ih rešiti

Rezistentnost korova najveći problem ratara – evo kako ih rešiti

Iz godine u godinu ratarska proizvodnja za poljoprivrednike sve je zahtevnija. Najveći problem u ovoj grani poljoprivrede su korovi. Borba sa korovia zadaje mnoge ratarima velike poteškoće, posebno kada je reč o gajenju soje. Zato oni ističu da onaj proizvođač koji dobiju tu bitku sa korovima uradio je najveći deo posla.

Naš sagovornik objašnjava da su korovi s kojima ima najviše problema ambrozija, tatula, štir, pepeljuga, kereće grožđe i čičak.

„Ono što smo primetili jeste da poslednjih godina postaju sve otporniji i otporniji. I vrlo je važno delovati odmah u periodu kada su korovi još mali“, kaže Boris Međeši iz Kucure.

On dodaje da je rešenje problema dobar preparat koji će biti delotvoran u borbi protiv korova, i da ako takav postoji mnogi poljoprivrednici bi ga rado koristili.

Rezistentnost korova u soji - © Agromedia 

Međutim, nije samo postojanje korova ono što brine poljoprivrednike već njihova rezistentnost. Ali i za ovaj problem su stručnjaci komanije Agromarket pronašli rešenje. Preparat MAX 51 sa aktivnom materijom fumioksazin se koristi za uništavanje širokolisnih korova u usevu soje. Primenjuje se posle setve a pre nicanja.

Ovaj preparat uspešno uništava i najrezistentnije širokolisne korove kao što su pepeljuga, amborzija i štir. Doza primene preparata MAX 51 je 100-120 g/ha u kombinaciji sa prepratom MONT čija doza primene je od 1,2-1,5 l/ha.

Sagovornici:

Boris Međeši iz Kucure
Momčilo Pejović, Agromarket


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica