Prvo uništavaju list, a onda i sve ostalo – Evo šta vam jede živu ogradu!

Prvo uništavaju list, a onda i sve ostalo – Evo šta vam jede živu ogradu!

Imate problema sa insketima koji napadaju i oštećuju vašu živu ogradu. Sitni su, beli i prave rupe na listu. Ako ste ih primetili na listovima vaše živice znajte da je reč o cikadama. Evo kako ih se možete rešiti u različitim periodima.

 Kako da suzbijete cikade - © Elvidina Alibegović/Agromedia

Problem koji se javio na živoj ogradi koji možete videti na fotografijama je čest kod ove vrste biljaka i može pričinjavati štete godinama unapred. Zato ako primetite da biljka odumre onda je to svakako pokazatelj da je problem duže vreme tu i da on nije rešen.

Ove štete pravi kolonija insekata koji se nazivaju cikade. To su vrste leptirastih belih vaši ali i štitastih vaši koje su invazivne. Cikade mogu biti različitih veličina, od velikih do jako malih. Pokretljivi su i mogu preleteti hiljade kilometara. Neke vrste se kreću skakanjem. Hrane se sisanjem biljnih sokova, a neke vrste prenose viroze i fitoplazme.

Najčešće napadaju vinovu lozu, ali može se često naći na listovima žive ograde. Stručnjaci su predvideli niz mera zaštite i prevencije u cilju sprečavanja širenja cikade. Suzbijanje prezimljujućih jaja, novoispiljenih larvi i odraslih insekata dokazano je jedina efikasna hemijka mera zaštite.

Kako da suzbijete cikade - © Elvidina Alibegović/Agromedia 

Cikade prvo napadaju listove koje oštećuju, da bi na kraju uništile celu živu ogradu. A ako imate mladu ogradu, potrebno je da na vreme odreagujete i zaštitite je od ovih štetočina. Ove štetočine se javljaju se i na mladim biljkama gde sišu sokove iz listova, a na debelim granama stvaraju legla i tako dolazi do prenamnoženja. To na kraju rezultira da se biljka iscrpljuje i za dve ili tri sezone dolazi i do sušenja.

Ako u dvorištu imate živu ogradu (Euonimus Japonica) a primetili ste da je već neko vreme napadaju cikade. Ukoliko još uvek niste uspeli da pronađete pravo rešenje za suzbijanje ovih napasti, mi ćemo sa vama podeliti na koji način možete uraditi sada. Prskanja ovim preparatima morate obavljati više puta tokom godine kako biste uspešno suzbili ovu štetočinu.

Kako da suzbijete cikade - © Elvidina Alibegović/Agromedia Raspored prskanja:

 1. Kraj marta koristiti GALMIN 50ML + CIPKORD 5ML- u 10l
 2. Sredina aprila FASTAK 4ML + FOBOS 8ML – u 10l
 3. Sredina maja FASTAK 4ML + FOBOS 8ML – u 10l
 4. Tokom leta prema potrebi može se koristiti ETIOL TECNI 30ML – u 10l
 5. Kraj septembra GALMIN 50ML + CIPKORD 5ML- u 10l

Dodatni saveti: 

 • Preparate nanosite isključivo po suvom vremenu
 • Detaljno isprskajte unutrašnjost žbuna. Za ovu meru veoma je vazno odabrati dobru prskalicu. Koja je lagana za nošenje, dopire do svih delova biljke i kasnije je možete koristiti i za prskanje ostalih kultura u bašti.
 • Prskajte i sve okolne biljke bez obzira da li na njima ima štetočina ili ne.
 • Biljku prihranjujte da bi se vratila u vitalno stanje. Kvalitetna i odabrana prihrana spasiće vas muke, a biljkama će dati brži i ravnomerniji razvoj.
 • Pojačajte zalivanje tokom leta. Odaberite crevo koje je možete da kasnije koristite i za zalivanje ostalih povrtarskih i voćnih vrsta.
 • Ukloniti biljke oštećene sa više od dve trećine cele mase. Za ovu meru koristite makaze kako biste spasili sebe suvišnog porezivanja na rukama.
 • Redovno orezujte vašu živu ogradu kako biste lakše kontrolisali broj cikada i mogli da na vreme odreagujete.

 


Foto: Elvidina Alibegović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica