Prvi tretman protiv korova u kukuruzu – kako odabrati najbolji zemljišni herbicid

Prvi tretman protiv korova u kukuruzu – kako odabrati najbolji zemljišni herbicid

Adengo herbicid koji suzbija divlji sirak - © Bayer Crop Science

Adengo je herbicid koji izvanredno suzbija divlji sirak iz semena, što može imati višestruki značaj u zaštiti kukuruza. Pre svega jer smanjuje potencijal za pojavu divljeg sirka u drugom delu sezone kao i u narednim godinama. Samim tim smanjuje se i broj prohoda odnosno prskanja protiv divljeg sirka, a samim tim i troškovi proizvodnje.

Mogućnost primene herbicida u ranim fazama i suzbijanje velikog broja korova obezbeđuje kukuruzu dobar start i dugotrajnu zaštitu u najosetljivijim fazama razvoja, čime se ostvaruju uslovi za postizanje visokih prinosa. Koje osobine je važno da poseduje zemljišni herbicid kako bi suzbijanje bilo efikasno?

Bitno je da herbicid ima širok spektar delovanja, dugotrajno zemljišno delovanje u smislu da može duži vremenski period “čekati kišu”, zatim osobinu reaktivacije sa novim padavinama i da je visoko selektivan odnosno bezbedan po usev kukuruza. To su ujedno i osobine koje karakterišu Adengo, herbicid koji se uspešno koristi na brojnim parcelama godinama unazad.

Karakteristike herbicida Adengo su detaljno ispitivane u više o 4000 ogleda širom sveta u kojima je dokazana njegova izuzetna selektivnost u različitim uslovima gajenja, kao i u različitim hibridima kukuruza.

 Kukuruz - © Agromedia

Adengo se može primeniti u dužem vremenskom intervalu (posle setve pre nicanja, ali i nakon nicanja – do trećeg lista kukuruza). Ovakva fleksibilnost omogućava lakše planiranje vremena i bolje iskorišćavanje raspoloživih resursa ( ljudstva, mehanizacije, energenata) tokom sezone. Jedna od najvažnijih osobina herbicida Adengo je da u relativno dugom periodu zadržava stabilnost u zemljištu i da se reaktivira sa svakom sledećom kišom, što obezbeđuje njegovo produženo delovanje. Zbog toga je Adengo herbicid sa jedinstvenom osobinom da “sinhronizovano” deluje u skladu sa vremenskim uslovima i pojavom korova.

Širok spektar delovanja znači da Adengo suzbija više od 85 različitih uskolisnih i širokolisnih korova među kojima veliki broj najznačajnijih korova našeg podneblja poput muhara, divljeg sirka iz semena, ambrozije, divlje paprika, gorušice, dvornika, čička, štira, tatule, pepeljuge, samoniklog suncokreta i mnogih drugih.

Sve ove izuzetne osobine herbicida rezultat su postojanja dve moćne herbicidne komponente, odnosno aktivne materije koje daju Adengu efikasnost i širok spektar delovanja, uz dodatak protektanta koji naročito pri nepovoljnim vremenskim uslovima štiti usev kukuruza podstičući metabolizam useva i ubrzavanje razgradnje aktivnih materija što Adengo čini visoko selektivnim i bezbednim herbicidom i definitivno najboljim odabirom za tretman kukuruza u početnim fazama razvoja.

Sponzorisani tekst:


Bayer Crop Science
Konus Glorija - © Konus Glorija
Ulica: Omladinskih brigada 88b, 11070 Novi Beograd
Tel/fax: 011/2070200

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica