Pravovremeni tretman semena – tajna snažne biljke i kvalitetnog ploda

Pravovremeni tretman semena – tajna snažne biljke i kvalitetnog ploda

Imate problem sa nerazvijenim listovima i slabim biljkama? Uprkos naizgled uspešnoj setvi kukuruza, soje, pšenice, suncokreta ili drugih ratarskih kultura, često se dešava da biljka prestane da se razvija onako kako se očekuje. Rezultat su nekvalitetni izdanci i slabiji prinos, a prvi simptomi problema primećuju se već kada se uoče nerazvijeni listovi i krhka stabla.

Biognezdo - © Pixabay 

Azot – podstiče bujanje

Većina najvažnijih procesa obavlja se ispod zemlje i vezana je za početak klijanja jedinke i način na koji razvija svoj korenski sistem, odnosno način na koji se ishranjuje i koristi hranljive materije iz zemljišta.

Jedan od ključnih mikroelemenata za razvoj je azot, koji biljka prirodno dobija iz zemljišta ili iz vazduha (proces poznat kao azotofiksacija, koji je karakterističan za mahunarke – npr. pasulj, grašak, soju), kao i fosfor, koji su korenovom sistemu najbitniji.

Dovoljna količina azota osigurava pre svega razvoj lisne površine i bujanje, osigurava duži život lista i pojačava njegovu izdržljivost, ali i izgrađuje otpornost čitavog izdanka na niske ili visoke temperature i različite bolesti.

Već od trenutka kada seme dospe u zemlju, azot je neophodan da obezbedi pravovremeno klijanje i razvoj korena kako ne bi došlo do propadanja semena i opadanja kvaliteta, do čega dovodi duže stajanje semena u zemlji.

Poboljšanjem kvaliteta zemljišta povećavaju se prinosi
 

Biognezdo - © Agromedia


Nedovoljno azota – čest problem ratara

Vrlo često različiti prirodni faktori ometaju vezivanje azota iz zemljišta, pa se može dogoditi da vaša pšenica, raž, ječam, ovas, kukuruz ili neka druga ratarska kultura bude oštećena već u prvom ali najvažnijem trenutku za njen razvoj. Deficit azota usporava rast, bokorenje je slabije i koren se znatno sporije razvija.

Osiromašeno zemljište je čest problem mnogih ratara i direktan uzrok nekvalitetnih i krhkih biljaka. Najčešće se pribegava prihranjivanju, ali se zaboravlja činjenica da biljka možda nije u stanju da iskoristi sve hranljive materije kojima se prihranjuje, jer je preskočen najvažniji korak u procesu njenog isklijavanja.

Pravilnom prihranom i primenom mineralnih azotnih ili organskih đubriva može se rešiti problem manjka azota u zemljištu, ali povećanje koncentracije azota ne obećava da će ga biljka u potpunosti i vezati i iskoristiti.


Sačuvajte zemljište i ostvarite dobre prinose u isto vreme!
 

Biognezdo - © Agromedia


Biognezdo – podstiče iskorišćavanje azota iz zemljišta

Samo biljka koja se brzo i na vreme razvije može da iskoristi potencijal azota iz zemljišta i razvije zdravu lisnu površinu. Korišćenjem Biognezda (proizvod kompanije Biofor System) za tretman semena pre setve osigurava se prirodno vezivanje i iskorišćavanje azota iz zemljišta.

Biognezdo, na bazi prirodnih bakterija koje podstiču nicanje i klijanje semena kukuruza, soje, suncokreta i strnih žita, podsticanjem prirodne proizvodnje biljnih hormona rasta doprinosi kvalitetnom razvoju korena i brzom napredovanju jedinke, koja blagovremeno izgrađuje imunitet i obećava kvalitetnu i snažnu biljku sa bogatim plodom.
 

Biognezdo - © Agromedia 

Ne preterujte sa prihranom – to nije rešenje!

Zemljište prezasićeno hranljivim materijama, i azotom između ostalog, može da nanese često više štete nego koristi ukoliko biljka nije u stanju da veže za sebe sve hranljive materije i da ih iskoristi.

Da bi jedinka bila u stanju da iskoristi sve što joj zemljište u kome je zasađena pruža, ona mora razviti svoj koren i otpočeti proces klijanja kvalitetno i na vreme – a to znači od trenutka sađenja. Mnogi prihranjivači deluju tek naknadno, dok tretman semena Biognezdom stimuliše prirodan razvoj već od prvog trenutka.

Ipak, ratari koji su upoznati sa dejstvom azota često greše i prihranom stvaraju zemljište prezasićeno azotom, što dovodi do kontraefekata. Kasno je ako se reaguje u trenutku kada se već primete prvi simptomi proređenog useva.
 

Biognezdo - © Pixabay

Ukoliko nije iskorišćen preparat poput Biognezda, koji podstiče istovremeno isklijavanje i pravilan razvoj korenskog sistema, problem neće biti rešen prezasićenjem azotom ili bilo kojim drugim hranljivim elementima. Prevelika količina azota može podstaći bujanje listova, ali se s druge strane ova preterana bujnost može odraziti na razvoj ploda, pa će uprkos prevelikom bujanju izostati očekivani prinos.

Prevelika bujnost pšenice može izazvati poleganje stabljike ili pojačati bokorenje, pri čemu će sekundarna stabla kasnije izbiti, što kao direktnu posledicu ima neujednačen usev. Istovremeno se povećavaju troškovi prihrane (đubrenja), a zemljište se nepotrebno opterećuje neiskorišćenim nitratima. Ipak, mnogi ratari, želeći da reše problem lošeg klijanja po svaku cenu, donose pogrešne odluke, koje troše energiju i novac a ne doprinose razvoju snažne biljke koja će nositi kvalitetan plod.
 

Biognezdo - © Agromedia

Najvažnije je pripremiti seme na vreme!

Korišćenjem Biognezda seme se tretira pravovremeno, u trenutku kada je važno prirodno podstaći rast i izduživanje korena i stabla, pa se uz pomoć razvijenog korenskog sistema istovremeno osigurava i mogućnost da biljka iskoristi sve hranljive materije iz zemljišta i na pravi način iskoristi optimalnu količinu azota potrebnu za razvijanje jakog lista i bujanje.

Obezbeđivanjem brzog nicanja, stimulisanjem rasta i podsticanjem pravilne ishrane biljke obezbeđuje se ravnomerni usev, bez gubitaka, koji obećava kvalitetan i bogat prinos.

Za više informacija o preparatu Biognezdo potražite OVDE

 

Sponzorisani članak
 
Biofor System
Ulica: Batajnički drum 23, Zemun
Tel: 011/30-70-349
Email: [email protected]
Web adresa: www.biofor.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica