Povrtari, tokom juna obratite pažnju na štetočine – Zaštita je neophodna!

Povrtari, tokom juna obratite pažnju na štetočine – Zaštita je neophodna!

Tokom maja meseca palo je dosta kiše, pa je povrću ova vlaga u zemljištu bila od velike koristi. Ovo se odnosi i na povrtarske biljke koje se gaje na otvorenom, ali i na one u plasteniku. Sve biljke se lepo razvijaju i napreduju. Međutim ono na šta treba da se obrati posebna pažnja u narednom periodu to su štetočine čiji napadi mogu da oštete povrće. Evo šta stručnjaci iz kompanije Galenika Fitofarmacija savetuju.

Vremenske prilike u proteklom periodu nisu pogodovale povrtarskim kulturama koje se gaje na otvorenom polju, pre svega toploljubivim kulturama, kao što su paprika, paradajz i lubenica. Za razliku od proizvodnje na otvorenom polju, proizvodnja u plastenicima se odvija bez nekih većih problema. Proizvođači preventivnim tretmanima održavaju useve u veoma dobrom stanju”, kaže dipl. inž. Stanoje Branković ispred kompanije Galenika-Fitofarmacija.

Prema njegovim rečima, proizvođači bi trebalo da obrate pažnju u narednom periodu na štetočine, a posebno na štetočine paradajza. Pre 10-15 dana pojavio se paradajzov moljac, odnosno tuta apsoluta. Iako je ovu štetočinu gotovo nemoguće uništiti, ipak pravovremenim tretmanom, vodeći računa o karenci, šteta može da se svede na minimum. Ukoliko se sa zaštitom ne krene na vreme, štete mogu da budu i sto procentne. Za ovu štetočinu važe karantinske, agrotehničke, mehaničke i hemijske mere borbe.

„Kada su u pitanju hemijske mere borbe razlikujemo 3 vrste delovanja hemijskih preparata: na odrasle jedinke, na jaja i na larve, što je i najteži vid suzbijanja, jer su larve najčešće u lisnom tkivu i plodu paradajza“, navodi Stanoje.

Preporuke stručnog tima kompanije Galenika-Fitofarmacija je da po pojavi štetočine treba početi sa suzbijanjem odraslih jedinki i jaja štetočine preparatima Polux i Harpun. Ovi preparati inače odlično suzbijaju i belu leptirastu vaš u paradajzu. Karenca Poluxa je 7 dana, a Harpuna 3 dana.

Povrtari, tokom juna obratite pažnju na štetočine - Zaštita je neophodna! - ©Agromedia

Polux je insekticid širokog spektra delovanja, a koji deluje na odrasle forme štetnih insekata. Harpun je regulator rasta štetnih insekata i odlično deluje na jaja sprečavajući izlazak štetočina tako što sprečava njihovo presvlačenje“, objašnjava Stanoje.

Prilikom delovanja hemijskih preparata na larve, stručni tim kompanije Galenika-Fitofarmacija preporučuje preparat Triton. Reč je o preparatu nove generacije koji ne deluje brzo. Dva do četiri sata nakon tretmana insekti prestaju sa ishranom, a uginuće insekata se dešava u intervalu od 4 do 7 dana.

„Pored hemijskih mera važne su i mehaničke – uništavanje korovskih biljaka, kako u plasteniku, tako i van plastenika, jer pored tute apsolute, tu su i drugi insekti“, navodi Stanoje.


Prema njegovim rečima, u našim uslovima tuta apsoluta može da napravi 10-12 generacija. Slična problematika je i sa belom leptirastom vaši, kod koje je kritičan broj suzbijanja 2 jedinke na 100 gajenih biljaka i ovde su preporuka preparati Harpun i Polux  – blok tretman, u intervalu od 7 do 10 dana, a nakon toga preparat Triton, 2 puta, u intervalu od 5 do 7 dana. Karenca za Triton u paradajzu je 3 dana.

Sagovornik:
dipl. inž. Stanoje Branković, Galenika-Fitofarmacija

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica