Plamen – uništava sve širokolisne korove u usevu kukuruza

Plamen – uništava sve širokolisne korove u usevu kukuruza

Kukuruz je trenutno u četvrtom listu na njivi Vladimira Lazarova. Do sada je primenio tretman sa Rezonom i Basarom kao zemljišnom hemijom. Kako je bilo jako malo padavina, on je zadovoljan. Korovi su sada počeli da izbijaju i on čeka 5-6 list kako bi krenuo sa aplikacijom Plamena.

Po mojoj recepturi, ja ću dodati i jedan litar Rezona jer radim split Rezona, tako što u Basar ubacujem litru i u Plamen litru, i to je recept za naredni period. Tu je Skaut da pomogne, ukoliko postoje neki korovi koje Plamen ne može da reši“, otkriva nam Vladimir.

Prema njegovim rečima, za ovu godinu je specifično da se javlja ponik rizomskog sirka, te će morati da doda i određenu količinu Talismana.

Plamen, kako mu i sam naziv kaže, sprži širokolisni korov u vrlo kratkom vremenskom periodu. Za samo par dana vide se njegovi rezultati. Sa vrlo malom dozom primene 0,5-0,7 l/ha suzbija čičak, palamidu, štir, ambroziju i mnoge druge tvrdokorne, širokolisne korove“, objašnjava dipl. inž. Lidija Mitić ispred kompanije Galenika-Fitofarmacija.

Ukoliko ne stignete da primenite Plamen do petog lista, postoji rešenje i za kasnije faze razvoja kukuruza.

„Rešenje se zove Skaut. I ovde je mala doza primene. Svega 250 ml/ha rešiće samonikli suncokret, ambroziju, štir, pepeljugu, tatulu i mnoge druge širokolisne korove, a stvoriće i film na površini zemljišta koji će sprečiti nicanje novih korova, jer se dugo zadržava na zemljištu“, kaže Lidija.

Ona savetuje da se pri samostalnoj primeni Skauta obavezno doda okvašivač Alteox T prima u količini od 0,1-0,2%.

Plamen - uništava sve širokolisne korove u usevu kukuruza - ©Agromedia

Ukoliko na parceli već ima uskolisnih korova, kao što su rizomski sirak, sirak iz semena, proso i drugi, u tom slučaju, kako Lidija savetuje, neophodno je Skautu dodati Talisman, kako bi se suzbili uskolisni korovi. Kako je Talisman formulisan kao savremena uljna suspenzija, u tom slučaju ne treba da se dodaje okvašivač.


Kada na parceli već ima uskolisnih korova, Talisman ćete primeniti kada sirak ima određenu visinu i masu, a treba da ima bar 10 cm. Možete ga primeniti u split aplikaciji, odnosno dozu primene od 1,25l/ha da raspodelite na 2 dela. U prvom tretmanu da radite 0,75l/ha, a  u drugom tretmanu 0,5l/ha“, navodi Lidija. Prema njenim rečima, ukoliko je sirak veći (oko 25-30 cm visine) i ako ga mnogo ima, u tom slučaju mora da se primenjuje puna doza od 1,25l/ha.

Za primenu Talismana, važno je da vremenski uslovi budu povoljni. To znači da temperature u vreme primene i par dana nakon primene budu veće, čak i do 25 stepeni, kako bi postojalo kretanje sokova kroz korovske biljke i kako bi se herbicid spustio u podzemne delove korova i bio efikasan, te završio svoj posao.

„Ja sa Galenikom sarađujem već 10 godina. Sto i jedan posto je efikasna aplikacija Galenikine hemije što se tiče kukuruza i ja sam prezadovoljan. Moje njive su izuzetno čiste, veoma malu populaciju korova imam na njivama i to što ima – lako se rešava. Veoma sam zadovoljan saradnjom i nadam se da će se ta saradnja nastaviti“, zaključuje Vladimir.


Sagovornici:
Vladimir Lazarov, Omoljica
dipl. inž. Lidija Mitić, Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica