Plamen + Talisman – Ubitačna kombinacija protiv KOROVA u kukuruzu

Plamen + Talisman – Ubitačna kombinacija protiv KOROVA u kukuruzu

Mi se nalazimo danas u Ljigu na parceli na kojoj je kukuruz posejan 30. marta. Sa porastom temperatura može doći do intenzivnog razvijanja biljka kukuruza. Pa će uskoro na mnogim parcelama biti potrebe za suzbijanje korova herbicidima.

Najznačajniji korov useva kukuruza svakako je divlji sirak iz rizoma. Galenika-Fitofarmacija ima rešenje, a to je preparat Talisman. Ovaj preparat je perjanica ove kompanije i jedan je od najpoznatijih i najboljih preparata na bazi aktivne materije Nikosulfuron. Ono što krasi Talisman jeste njegova formulacija. Uljna suspenzija. I kao takav lako se usvaja preko lista i korena u korovsku biljku. Gde se transportira kroz sisteme kroz provodne sudove korovske biljke, a naročito se natapa u zoni rizoma korova. Gde korov posle nekoliko dana prestaje sa svojim razvojem i rastom i konačno propada.

Talisman se primjenjuje u dozi od 1,25 l po hektar. I pored divljeg sirka iz rizoma uspešno suzbija divlji sirak iz semena. Korovski proso, Muharike kao i mnoge druge jednogodišnje i višegodišnje uzkolisne ali neke širokolisne korove. Da bismo proširili spektar delovanja i kompletirali celu zaštitu, preparatu Talisman dodajemo preparat Plamen. I on je jedan translokacioni herbicid veoma selektivan. Sa dozom primene od 5 do 0 7 l po hektaru suzbija uspešno palamidu kao i čičak i mnoge druge širokolisne korove.

Plamen koristimo i primenjujemo isključivo u fazi razvoja kukuruza od drugog do petog razvijenog list. Pošto je kukuruz kultura sa intenzivnim vegetativno porastom uvek mu je potrebno hrane. Galenika-Fitofarmacija preporučuje Soluveg Forte đubrivo sa formulacijom 28:14:14.

Ono što je pogodno za poljoprivrednike je to da Soloveg Forte možemo primeniti sa herbicidima kao što su Talisman i Plamen bez problema. Ono što je jako bitno je da korovska biljka mnogo bolje usvaja herbicide usvojivši i hranivo i na taj način herbicid bolje dospeva do delova korovske  biljke i na taj način će je lakše uništava. Soluveg forte primenjujemo u dozi od 2 do 3 kg po hektaru. Zbog svih ovih osobina koje smo nabrojali kombinacija Talisman i Plamen je temelj tzv. korektivne zaštite u usevu kukuruza godinama unazad i veoma prepoznatljiva kombinacija od naših proizvođača.

Komentari (1)

Suzana

2022-05-07 18:33:03

Cena talisman i plamen hvala

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica