Ovo su efikasni načini da kažete zbogom korovima u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću

Ovo su efikasni načini da kažete zbogom korovima u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću

Suzbijanje uskolisnih korova u usevima zna da bude veliki problem. Dok za suzbijanje širokolisnih korova biramo sam početak njihovog razvoja, u suzbijanju uskolisnih korova (poput divljeg sirka iz rizoma i iz semena i drugih uskolisnih korova) pristup je nešto drugačiji.


korovi-u-soji-preparatiFoto: Galenika-Fitofarmacija

Za njihovo potpuno suzbijanje potrebno je sačekati da sirak poraste do 20-30- ak centimetara visine i tek tada krenuti sa tretmanima.

Herbicid Sprektrum veoma brzo uništava korove i sprečava pojavu retrovegetacije

Za tu namenu posebno se ističe herbicid Sprektrum, obzirom da se dobro usvaja i pri hladnom vremenu, a samo jedan sat po primeni postaje otporan na spiranje kišom.

spektrum-herbicidFoto: Galenika-Fitofarmacija

Spektrum ima izraženo selektivno delovanje, sto znači da se veoma brzo usvaja u tkivo korova, i cirkulacijom biljnih sokova lako i brzo prenosi u sve delove biljke (nadzemne i podzemne). Tako dospeva u najmlađe listove, ali i u najudaljenije delove rizoma sirka, koji ponekad mogu biti dugi jedan metar i više.

Spektrum ulazi i u pupoljke koji miruju na rizomoma, u njima se nakuplja i njih takođe uništava, te tako sprečava pojavu retrovegetacije. Osim u soji, Spektrum se primenjuje u suncokretu, šećernoj repi, povrću i voću.

Preporučena količina primene Spektruma je – 1,3 l/ha.

Herbicid Rafal 120 spada u najselektivnije herbicide

Drugi herbicid kojim je takođe moguće veoma efikasno suzbijati uskolisne korove poput divljeg sirka, muharika, koštana ili pirevine je Rafal 120, kako je njegovo puno ime.


herbicide-za-koroveFoto: Galenika-Fitofarmacija

Rafal 120 spada u najselektivnije herbicide, i zbog toga osim u soji, suncokretu, šećernoj repi, masovnu primenu ima u povrću (poput krompira, pasulja, mrkve, graška, kupusa, paprike). Rafal 120 je ujedno i herbicid sa najkraćom karencom u povrću.

Rafal 120 primenjen u preporučenoj dozi zaustavlja korove u porastu već nakon nekoliko dana od tretmana, a potom korov dobije karakterističnu crvenu boju i potpuno propadne nakon oko 14 dana. Sunčano vreme nakon tretmana i obilje vlage u zemljištu ubrzava delovanje ovog herbicida.


Preporučena količina primene Rafal 120 je – 1,5 – 2 l/ha.

Herbicid Globus pogodan i u nastabilnim vremenskim uslovima

Osim pomenutih, za uništavanje svih uskolisnih korova, može se primeniti i herbicid Globus.


Globus je registrovan za primenu u soji, suncokretu, šećernoj repi, krompiru. Pogodan je za primenu u nestabilnim vremenskim uslovima, pošto se u biljno tkivo korova usvaja u potpunosti već jedan sat nakon primene te nema opasnosti od ispiranja kišom. Na korove deluje veoma brzo i oni već nekoliko sati po tretmanu prestaju sa rastom.

Globus se intenzivno i lako širi kroz čitavu biljku. Brzo dospeva u sve podzemne i nadzemne delove korova, a nakuplja se u biljnim delovima koji najbrže rastu, pa zbog toga najbrže i deluje.

Do prvih simptoma dolazi dosta brzo nakon tretmana. Već 5-6 dana nakon tretmana korov gubi zelenu boju i počinje da propada, a to je nepovratan proces za korove.

Globus je veoma selektivan prema gajenim usevima u kojima se primenjuje, dok je dejstvo na divlji sirak iz semena ili rizoma, muharike, koštan, samoniklu pšenicu i druge uskolisne korove, brzo i potpuno.

Preporučena količina primene Globusa EC je – 2 l/ha

Uz herbicide koje smo spomenuli, korisno je dodati i biostimulatore Cirkon i Activeg gold. Oni ubrzavaju usvajanje herbicida, podstiču porast soje i drugih useva i umanjuju negativan uticaj niskih noćnih temperatura koje usporavaju rast useva.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica