Kako sprečiti TRULEŽ POVRĆA bez hemije? – Čorba od rastavića krije tajnu!

Kako sprečiti TRULEŽ POVRĆA bez hemije? – Čorba od rastavića krije tajnu!

štita bilja u organskoj proizvodnji mora se zasnivati na nepesticidnim merama. Pored rastvora od koprive i spreja od belog luka i bibera postoje još neki prirodni preparati kojima se uspešno mogu zaštititi biljke. Saznajte kako da napravite prirodne preparate od paprike, duvana ili rastavića za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji.

 

Prirodni preparat od paprike (Capsicum annum)

Za ovaj preparat koriste se feferoni – paprike koje su veoma ljute ili koje su bogate azotom i uljem, kao i kapsicinom (alkaloidom). Ekstrakt iz plodova paprike je vodorastvorljiv i komponente ekstrakta deluju štetno na lisne vaši.

Priprema: Za pravljenje preparata od paprike potrebno je 200 grama isitnjenih delova paprike prelivenih hladnom vodom. Ovaj macerat potrebno je da odstoji 24 časa. Nakon toga trebalo bi ga razblažiti sa 100 litara vode.

Korišćenje: Nanesite ga direktno na biljke sve vreme u vegetaciji, bilo prskanjem ili nanošenjem suvog macerata.
Prirodni preparat od duvana se koristi za prskanje protiv sovica - © Pixabay

Prirodni preparat od duvana (Nicotiana tabacum)

Sadrži prirodne materije koje deluju na lisne vaši, muve, zbog čega dugo godina ima primenu u povrtarstvu. Ali, kao i kod svih ovih materija, kratko deluje pa se mora često koristiti.
Ovo je najstariji način za održavanje plodnosti zemljišta


Priprema:
 400 g sitno iseckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 litara vode, odstoji dva dana, procedi se i razredi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 grama kalijumovog sapuna.

Korišćenje: Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši. Koristi se takođe i za suzbijanje štetnih insekata na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi , duvanu i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima.
Prirodni preparat od rastavića koristi se protiv truleži i parazita - © Pixabay

Prirodni preparat od rastavića (Equisetum arvense)

Ovaj preparat deluje na bolesti kao što su truleži i paraziti koji se razvijaju na površini lista. U cilju suzbijanja truleži na povrću (kojoj pogoduje vlažno i toplo vreme), ranije se ono prekrivalo površinski slamom.


Priprema: Za pravljenje macerata od rastavića uzima se 10 kilograma svežih biljaka ili 1,5 kilograma macerata suve materije na 100 litara vode. Suvi macerat se koristi sa ekstraktima koprive u odnosu 1:5.
Sve što niste znali o đubrenju preko lista

Prirodni preparat od piretrina (Chrysantemum cinerariafolium)

Gaji se i kod nas, ali ova biljka u Keniji ili drugim tropskim predelima ima veći procenat piretrina. Preparat deluje uglavnom kontaktno i ishranom štetočina i ima brzo inicijalno delovanje. Osim na štetne insekte deluje i na fitoseidae (korisne predatore pauke).

Korišćenje: Koristi se kao prašak i deluje na muvestenicekomarce, lisne vaši, belu leptirastu vaš, krompirovu zlaticu i mnoge druge. Deluje samo 48 sati, a efikasnost se smanjuje povećanjem temperature i jačom svetlošću.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica