Na ovaj način lako ćete doći do boljeg prinosa kukuruza, soje, suncokreta i strnih žita

Na ovaj način lako ćete doći do boljeg prinosa kukuruza, soje, suncokreta i strnih žita

Neizostavni deo priprema za setvu svakako je i obezbeđivanje kvalitetnog semena. Ukoliko ste seme sami pripremali i čuvali do naredne setve, može se dogoditi da ostanete razočarani rezultatima. Možda uslovi za čuvanje semena nisu bili potpuno odgovarajući (a da na to niste mogli da utičete) ili je seme previše dugo stajalo pre setve. U ovim slučajevima većina ratara pribegava kupovini semena renomiranih proizvođača, u nadi da je to garancija uspešne setve i bogatog useva.
 

Soja - © Agromedia

Najpre treba ispoštovati odgovarajuće vreme za obavljanje setve i potruditi se da se na što bolji način izbegnu mrazevi ili naglo zagrevanje zemljišta. Treba se pobrinuti da dubina semena bude odgovarajuća ratarskoj kulturi, o čemu, svakako, kao iskusan ratar vodite računa. Zatim treba obezbediti optimalnu vlažnost zemljišta i pripremiti ga za setvu.

Međutim, dešava se da i tada izostanu željeni rezultati. Gde ste pogrešili? Verovatno iznova tragate za odgovorima na ova pitanja i preispitujete svoje postupke. Odgovor je – niste nigde pogrešili! Ali to jednostavno nije dovoljno.

Spoljašnji faktori su često nepredvidivi, pa se događa da, uprkos dobrom proračunu i pripremi, ipak naiđu iznenadne obilne padavine, mrazevi ili vrućine, što direktno utiče na klijanje semena i njegov razvoj.
 

 Soja - © Agromedia

Preterivanje sa prihranom nije rešenje!
 

Proređen usev je veliki problem mnogih ratara, jer povećava trošak setve. Koliko je velika greška ako se kulture preterano tretiraju postaje vidljivo tek kad niknu izdanci. Preterano prihranjivanje može biti više štetno nego korisno, a uglavnom neće rešiti problem slabog prinosa.

Zato treba tražiti rešenje koje će uticati na uzrok problema (neklijanje), a ne na njegovu posledicu (proređen i nekvalitetan usev).
 

Suncokret - © Agromedia 


Biognezdo podstiče brzo i ravnomerno klijanje
 

Rešenje problema leži u pravovremenom i brzom isklijavanju, u podsticanju prirodnog rasta biljke, pa je zato najbolje obratiti pažnju na pripremu semena za setvu.

Biognezdo, preparat kompanije Biofor System, koji sadrži bakterije koje podstiču biljku da stvara biljne hormone zaslužne za rast i razvoj, podstiče prirodan rast biljke tako što inicira brzo isklijavanje i ne ostavlja vremena za propadanje semena.

Na ovaj način Biognezdo osigurava klijanje svakog zrna semena, a sa pravovremenim klijanjem izdanak ima mogućnost da brzo i kvalitetno napreduje i odmah započinje formiranje korena i jakog stabla. To će obezbediti imunitet biljci i osigurati pravilan razvoj, najpre izdanka, a zatim i ploda.


Korišćenjem ovog preparata izbegava se nepotrebna i preterana upotreba dodatnih prihranjivača, jer se problem sprečava u korenu.

Na ovaj način rešava se i problem lošeg semena ili nekvalitetnog zemljišta, jer je seme tretirano Biognezdom pripremljeno da se izbori sa prirodnim negativnim faktorima i uprkos njima prirodno započne svoj razvoj.
 


Kukuruz - © Agromedia

Prvi dani nakon setve – najvažniji za razvoj biljke
 

Kako bi izdanak izgradio imunitet i sposobnost da se razvija i ishranjuje samostalno, najvažnije je da što pre započne klijanje i počne da izgrađuje korenski sistem.

Većina žitarica isklijava već u prvih nekoliko dana nakon setve, pa se slobodno može zaključiti da su to i najvažniji trenuci za uspešnost vašeg useva. Da, upravo ti trenuci kada se na površini još ništa ne dešava!

Kako bi biljka mogla da započne proces klijanja, važnu ulogu igraju bakterije koje podstiču razvoj i lučenje hormona rasta. Oni podstiču izduživanje stabla. Ovi hormoni, neophodni za uspešan razvoj, stvaraju se u samoj biljci, a njihovo lučenje je od presudne važnosti tokom prvih dana klijanja.
 

Kukuruz - © Agromedia 

Proređen usev – veći troškovi, slabiji prinos
 

Ukoliko zbog spoljašnjih faktora seme ne započne svoj razvoj odmah nakon spuštanja u zemlju, javlja se opasnost od njegovog propadanja ili lošeg klijanja.

Što se duže seme zadržava u zemlji, njegov kvalitet se smanjuje i sve je manja šansa da će iznići kvalitetna jedinka. Ovo vrlo često može biti uzrok neravnomernog klijanja i proređenog useva.

Izdanak koji iznikne iz semena koje kasnije počinje da klija, često bude „ugušen“ okolnim izdancima koji brže napreduju i samim tim, ukoliko uspe da opstane, ostaje nerazvijen, bez jakog korena, a kasnije i bez kvalitetnog ploda.

Ako svaka četvrta klica izađe samo nedelju dana kasnije, gubitak u prinosu je oko 7%, što znači da za planirani prinos od 10 tona po hektaru, u startu gubite 700 kilograma po hektaru.
 

Pšenica  - © Agromedia

Bogatiji usev uz pomoć tretmana semena Biognezdom
 

Poznato je da u hladnim prolećima gubici usled neravnomernog nicanja dostižu čak 20%, što se pravilnim tretmanom semena Biognezdom može sprečiti.

Prednost Biognezda u odnosu na druge tipove preparata je u tome što se tretiranjem svog semena obezbeđuje i istovremeno isklijavanje, pa se sprečava formiranje proređenog useva i neravnomerni razvoj izdanaka.

Nema gubitaka, jer je obezbeđeno nicanje, a biljke sa jakim i razvijenim korenom garantuju i kvalitetniji i bogatiji usev, jer je omogućena njihova pravilna ishrana i stvaranje otpornosti na vremenske uslove.
 

Suncokeret - © Agromedia

Dakle, ukoliko se na sve moguće načine dovijate kako da pripremite zemljište i seme, te kako da ukrotite prirodu i ipak ne uspavate da ispunite željena očekivanja – Biognezdo vam može pomoći da na jednostavan način, uz pravovremeni tretman semena rešite svoje probleme i povećate prinos.

Ukoliko računate da će vam tretiranje već izniklih izdanaka pomoći da postignete planirani prinos, vreme je da probate da gomilu preparata korišćenih u pogrešno vreme, onda kada ste već zakasnili, zamenite Biognezdom. On će vašu biljku jednostavno podstaći da se sama razvije, brani i opstane, obezbeđujući vam i više od željenog prinosa, uz uštedu novca i energije.

Za više informacija o preparatu Biognezdo potražite OVDE

 

Sponzorisani članak

 

 

Biofor System
Ulica: Batajnički drum 23, Zemun
Tel: 011/30-70-349
Email: [email protected]
Web adresa: www.biofor.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica