Malina se od truleži spasava – UPRAVO SADA!

Malina se od truleži spasava – UPRAVO SADA!

Nije retka pojava da se tokom berbe maline pojavi veliki broj plodova koji iznenada poplesnive, a potom za nekoliko sati kompletno istrunu. Da se to ne bi dešavalo, ili da bi se takva pojava svela na najmanju moguću meru, maline treba štititi VEĆ OVIH DANA! Zašto? Zato što se zaražavanje dešava UPRAVO SADA!
 

Trule maline © Agromedia

 

Siva plesan na nekoliko zrna ploda maline, koja za samo nekoliko sati zahvati ceo plod, poznata je gotovo svim proizvođačima ovog voća. Zato je verovatno ova bolest i dobila ime – SIVA TRULEŽ PLODOVA MALINE.

Nekada je bilo uvreženo mišljenje da se ovaj problem javlja u situaciji kada je veoma kišno i hladno vreme tokom berbe ovog voća, pa su neki pokušavali da taj problem reše tretiranjem malinjaka u tom periodu. Ali, problem nije bivao rešen!

Štaviše – ostaci pesticida u zrelim plodovima su bili toliki da su ogromne količine već izvezene malinevraćene u Srbiju. To je štetu pojedinim proizvođačima i hladnjačama prelilo na celu proizvodnju u zemlji, što je imalo višestruke, naravno, negativne posledice.

I kada su proizvođači uz pomoć stručnjaka pokušali da pronađu rešenje, ispostavilo se nešto sasvim „neočekivano“: sivu trulež plodova maline izaziva gljivica Botrytis cinerea i to uglavnom U VREME CVETANJA MALINE! Naime, spore ove gljivice se uglavnom nalaze na kruničnim listićima, pa se odmah nakon otvaranja cveta, ako je kišovito i relativno toplo vreme, one prenose na tučak cveta, čime je plod maline zaražen ovom bolešću.

Takvi uslovi su ostvareni upravo počekom maja, a to se „poklopilo“ sa otvaranjem prvih cvetova maline u većini krajeva poznatim po proizvodnji ovog voća.
 


Sivu trulež plodova maline izaziva gljivica Botrytis cinerea i to uglavnom u vreme cvetanja maline.

Sreća u nesreći ovih dana je u činjenici da je nešto hladnije vreme za ovo doba godine usporilo cvetanje maline, koje je pre poslednjih kiša već započelo. To znači da je moguće da su idealni uslovi za zaražavanje već prisutni ili će se to dogoditi u narednih nekoliko dana, a samim tim biće prisutna i zaraza.

Ako se još dogodi da u fazi zrenja maline bude nestabilno vreme sa čestim kišama (ponekad mogu da budu dovoljne i obilne rose u jutarnjim satima), može doći do truljenja velikog procenta plodova, po nekim stručnjacima i do 80%!
 


Maline polomljene od snega © Agromedia

Taj procenat će biti smanjen ukoliko tokom berbe maline vreme bude izuzetno suvo. Proizvođači se tada mogu zapitati kako malina trune kada je suvo vreme, ne znajući da je zaraza nastala mnogo ranije i da tokom berbe zrele plodove ne vredi tretirati. Tada je već kasno, a po bezbednost plodova – OPASNO! Da ne bi rizikovali, proizvođači bi trebalo da zaštitu od sive truleži plodova maline obave odmah, OVIH DANA.


Dakle, kada kiša prestane, prskalice u ruke i u malinjake sa nekim od botriticida – sredstava za suzbijanje botritisa, truleži plodova maline.
 

Da ne bi rizikovali, proizvođači bi trebalo da zaštitu od sive truleži plodova maline obave odmah, OVIH DANA.

Zaštita se može vršiti sa nekoliko efikasnih sredstava, a koji odabrati, zavisi od podneblja i faze tretiranja. Među prvima mogli bi da se nađu oni sa najdužom karencom da bi se, ako se kišovito vreme nastavi i tokom jednomesečnog perioda cvetanja maline, moglo kasnije intervenisati sa nekim fungicidom kraće karence.
 

Maline © Agromedia

 

Na sve ovo treba dodati i značajna oštećenja izazvana lomljenjem rodnih grančica pod teretom snega krajem poslednjih dana aprila i prvih dana maja, posebno u višim predelima jugozapadne Srbije jer „rane“ nastale na mestu lomljenja takođe mogu biti mesto nastanka različitih vrsta nepoželjnih zaraza.

Odabir odgovarajućeg fungicida najbolje je obaviti u saradnji sa stručnjacima u Poljoprivrednim stručnim i savetodavnim službama ili angažovanim kod hladnjača koje otkupljuju malinu.
 

Maline polomljene od snega © Agromedia

Konačno, s obzirom na to da su već stvoreni uslovi za infekciju maline botritisom, da će sličnih uslova biti tokom čitavog maja, a da niko ne isključuje padavine i tokom juna, odnosno u fazi berbe maline, jasno je da će svi koji je ne zaštite u ovom periodu odmah od sive truleži plodova maline, mogu očekivati ogromne probleme sa prinosima i kvalitetom ovogodišnjeg roda „crvenog zlata“.

Da bi se to izbeglo, i ovoga puta važi pravilo: bolje sprečiti nego lečiti, uz napomenu da „sprečavanje“ ovoga puta ima predznak – ODMAH!

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica