Kako se u Srbiji proizvode pesticidi po evropskim standardima

Kako se u Srbiji proizvode pesticidi po evropskim standardima

Fabrika pesticida u Bačkom Petrovcu, nadomak Novog Sada, najnovija je u nizu članica „Agromarket“ grupe. Ona se prostire na površini od oko 3 hektara, ima godišnji kapacitet proizvodnje oko 1.500 tona i jedna je od prvih iz industrije pesticida na našim prostorima koja je dobila upotrebnu dozvolu i počela sa radom još 1997. godine. Pogledajte kako ona izgleda danas.

Od njenog osnivanja do danas, u fabriku pesticida u Bačkom Petrovcu vršena su značajna ulaganja, naročito u poslednje dve godine, koliko je u posedu „Agromarket grupacije“. Sada je to jedna moderna fabrika, koncipirana po standardima EU. Nešto više o tome rekla nam je dipl. inž. Nataša Hordoši iz kompanije „Agromarket“.

Otkrivamo vam gde i kako nastaju preparati Mont i Terbis

Fabrika zadovoljava sve tehničko-tehnološke i ekološke uslove. Zahvaljujući tome, mi brinemo o zdravlju naših radnika u pogonu, kao i o zaštiti životne sredine. Imamo odgovarajuće filtere za vazduh, a isto tako i na odgovarajući način zbrinjavamo otpad van naše fabrike“, objašnjava Nataša.
 

Laboratorija u Bačkom Petrovcu - ©Agromedia 

U pogonima se formulišu i prepakuju preparati tečnih, praškastih i granulisanih formulacija. Tečne formulacije proizvode se na dve prostorno odvojene tehnološke linije. Jedna je za proizvodnju fungicida i insekticida, a druga za proizvodnju herbicida.

Održan jubilarni 10. EXPO kućni sajam kompanije Agromarket

Ta prostorna odvojenost je garant bezbedne i kvalitetne proizvodnje, ali i zaštite radnika u ovim procesima. Postoji i mogućnost sukcesivnog proširenja proizvodnih kapaciteta i proizvodnog asortimana primenom novih tehnologija.
 

Laboratorija u Bačkom Petrovcu - ©Agromedia 

Naša specijalnost su tečne formulacije i to koncentrat za emulziju, koncentrovana suspenzija, koncentrovani rastvor i koncentrovana suspenzija za tretiranje semena“, dodaje ona.

U okviru „Agromarketove“ fabrike pesticida u Bačkom Petrovcu postoji i moderna laboratorija sa stručno osposobljenim osobljem, odnosno visoko obrazovnim hemičarima i tehnolozima. Laboratorija vrši uzorkovanja i ispitivanja uzoraka sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u skladu sa standardom ISO 17 025. Na taj način stvorene su mogućnosti praćenja kompletnog kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda.
 

‘Agromarket’ se sve češće ubraja u respektabilne srpske proizvođače generičkih preparata, sa savremenom tehnologijom, koji posluju u skladu sa standardima Evropske unije.

U ovoj fabrici formulišu se i najpoznatiji proizvodi za naše potrošače, a to su visoko selektivni herbicidi Mont i Terbis. Oni se koriste u usevima kukuruza i suncokreta i primenjuju se posle setve, a pre nicanja gajenje biljke. Efikasni su za jednogodišnje uskolisne i širokolisne korove“, navodi Nataša.

Fabrika pesticida u Bačkom Petrovcu predstavlja veoma jaku pomoć i podršku matičnoj kompaniji „Agromarket“ da izbije u sam vrh domaćih proizvođača pesticida. Istovremeno, zahvaljujući pogonima  ove fabrike za proizvodnju i formulisanje sredstava za zaštitu bilja, povećava se ponuda pesticida i kompletira portfolio sredstava za zaštitu bilja „Agromarketa“.
 

Laboratorija u Bačkom Petrovcu - ©Agromedia 

S tim u vezi, ova kompanija sve se češće ubraja u respektabilne srpske proizvođače generičkih preparata, sa savremenom tehnologijom, koji posluju u skladu sa standardima Evropske unije.

Sagovornica:
dipl. inž. Nataša Hordoši, „Agromarket“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica