Kako se boriti protiv suše tamo gde nije moguće navodnjavanje?

Kako se boriti protiv suše tamo gde nije moguće navodnjavanje?

Iz godine u godinu, u periodu kada voće i vinova loza imaju najveću potrebu za vlagom obično ima vrlo malo padavina, ili ih uopšte nema. Voće i vinova loza se tada nalaze u fazi kada dolazi do intezivnog porasta i nalivanja plodova gde je potrebna određena količina vlage. Stručnjak za poljoprivredu Zoran Dušanović ističe da postoje dve uspešne metode koje mogu biti od pomoći u borbi protiv suše tamo gde nema adekvatnih uslova za navodnjavanje.

Malčiranjem se usporava gubitak vlage - © Agromedia

Usled nedostatka padavina zemljište brzo gubi vlagu, a biljke su uskraćene za potrebnom vlagom. Gubitak vlage izraženiji je na neobrađenim, zakorovljenim ili nedovoljno obrađenim zemljištima. Prvi metod koji može usporiti gubitak vlage iz zemljišta je održavanje površinskog sloja zemljišta u voćnjacima i vinogradima tokom vegetacije, posebno u kritičnom periodu, u rastresitom stanju.

Drugi uspešan metod za sprečavanje prekomernog gubitka vlage je metod takozvanog malčiranja. Malčiranje znači zastiranje površinskog sloja zemljišta različitim biljnim materijalima (slama, pokošeni korov u samim voćnjacima i vinogradima), čime se sprečava suvišno gubljenje vlage.

To su dva metoda koja jedino mogu da smanje posledice nedostatka vlage, sigurno da je adekvatno navodnjavanje najbolji način za sigurnu proizvodnju, ali gde ne postoje uslovi za isto ne preostaje nam drugo ništa osim malčiranja i redovne površinske obrade.

Autor: dipl. ing. poljoprivrede Dušanović Zoran

Izvor: Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Grad Niš

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica