Kako da prirodnim putem suzbijete korove u vašoj bašti

Kako da prirodnim putem suzbijete korove u vašoj bašti

Kako da prirodnim putem uništite korov - © Pixabay

Korovi su sve biljke koje se ne gaje u vrtu. Svojim prisustvom u njivama, baštama i zasadima korovi uzimaju biljkama hranljive materije i vodu, a često i zasenjuju useve (povrće). To dovodi do slabijih prinosa i lošijeg kvaliteta dobijenih plodova. Zato je veoma važno da se na pravi način izborite sa njima. Pored upotrebe herbicida, korov se u vrtu uništava i mehanički, ali i nekim prirodnim preparatima.

1. Okopavanje

Predstavlja privremeno uklanjanje korova sa njive, a može biti: ručno (motikama i sličnim poljoprivrednim alatkama) i mašinsko (razne mašine koje vuku traktori ili u stara vremena tegleće životinje).
 

2. Plevljenje

Metoda uklanjanja korova čupanjem iz zemlje (sa korenom) i iznošenje sa njive. Ovo je efikasna metoda, jer korov potpuno nestaje sa njive, pa nema mogućnost obnavljanja, kao što je slučaj kod okopavanja, gde koren uglavnom ostaje u zemlji.

Za jake i mesnate plodove zaštitite biljke pepelom od drveta
 

 

Kako da prirodnim putem uništite korov - © Pixabay

3. Malčiranje

Metoda pokrivanja međurednog prostora travom, slamom, papirom ili plastičnom folijom. Korov u ovakvim uslovima uopšte ne raste ili raste mnogo manje, jer mu nedostaje svetlost. Nekoliko slojeva novina ili kartona onemogućavaju klijanje korova jer sunčeva svetlost ne dopire do njih, dok gajena biljka koja nije pokrivena raste nesmetano. Malčiranje ima prednost jer se zadržava vlaga koja ne može da ispari.
 

Bašta bez korova uz pomoć kartona

Malčiranje popravlja fizičke osobine zemljišta, a dokazano je da supstance koje luči slama odbijaju lisne vaši. Malč takođe deluje kao fizička barijera za mnoge štetne organizme biljaka.

Mana je to što se na ovim mestima izležu miševi i voluharice. Takođe, leti postoji mogućnost požara. Malč od koprive i preslice obogaćuje zemljište azotom, pa je idealno ove biljke kositi i prostirati oko gajenih biljka.

I od ovih biljaka možete da napravite prirodne preparate za zaštitu bilja
 

4. Prirodni preparati protiv korova

Korove koji se nalaze na nepoljoprivrednim površinama, kao na primer, oko ograda, puteva, staza i slično, možemo rešiti pomoću nekih prirodnih preparata. Tako, na primer, sirće u koje se doda soli i sapuna (da se zalepi za travu) uništava travu u roku od dva dana. Ovim treba oprezno rukovati jer je nagrizajuće, a isto tako može doći do nagrizanja betona.
 

Kako da prirodnim putem uništite korov - © Agromedia

Kako da još uništite korov?

Vrela voda – Lako uništava travu i sadnice drveća. Visoka temperatura uništava korenske dlačice, pa korenov sistem propada.

Varikina (izbeljivač) – Stavite izbeljivač u sprej bocu i tretirajte korov koji želite ukloniti. Hemikalije izbeljivača će ispariti za dva dana pa je to područje sigurno za sadnju.

Alkohol – alkohol je sredstvo koje oduzima vlagu živim organizmima, tako da kada dođe na list, oduzima mu vlagu i dehidrira ga.

Suzbijanjem korova u lucerištu povećava se kvalitet sena

Gubici koje korovi pričinjavaju nisu lako merljivi. Sigurno je da se kod nas samo u pojedinim godinama zbog korova izgubi više nego što bi koštala desetogodišnja primena herbicida. Zato pre nego što se upustite u suzbijanje korova u bašti, napravite računicu šta vam je isplativije i efikasnije.

Autor: Aleksandar Bulović, autor knjige “Poljoprivreda bez pesticida, da moguće je”

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.