Kako da efikasno suzbijete uskolisne korove u pšenici

Kako da efikasno suzbijete uskolisne korove u pšenici

Korovi mogu značajno umanjiti prinos gajenom usevu, jer su bolji kompetitori za životni prostor. Oni mogu da ometu žetvu, povećaju vlagu zrna, ali i da doprinesu razvoju bolesti. Posebno je problematično suzbijanje uskolisnih korova u usevima strnih žita. Gajena biljka i korovska vrsta pripadaju istoj familiji, pa je zbog toga vrlo teško suzbiti uskolisne korove u pšenici. Zbog biologije korova i gajene biljke, na tržištu skoro da i nema registrovanih sredstava za ovu namenu.

Dragan Đorđević, predstavnik kompanije „Agromarket“, objašnjava koji je to najčešći korov u pšenici koji pravi probleme ratarima.

Kada je zaštita useva pšenice od uskolisnih korova u pitanju, veliki problem predstavlja suzbijanje divljeg ovsa. Taj korov karakterističan je za područje ispod Save i Dunava, u dolinama reka Kolubare, Morave, Timoka, Nišave i drugih. Klijanje semena divljeg ovsa je neujednačeno i to u dugom vremenskom periodu, od jeseni, pa sve do aprila“, navodi Dragan.
 

Pšenica u polju - ©Agromedia 

Razvoj biljke divljeg ovsa zaostaje za razvojem pšenice za jednu fenofazu razvića, te se kasno primeti i često se zakasni sa tretmanom. Onda se i štete ispoljavaju u kasnijim fazama razvoja. Broj biljaka divljeg ovsa kreće se od 40 pa sve do 300 i više po metru kvadratnom. Po nekim istraživanjima, svaka biljka divljeg ovsa po metru kvadratnom smanjuje prinos pšenice za 0,2%“, dodaje naš sagovornik.

Samo taj podatak dovoljno govori o neophodnosti suzbijanja ovog korova. Zato za ovu namenu kompanija ʹAgromarket’ preporučuje primenu preparata poznate multinacionalne američke kompanije ʹDou agrosajens’ pod imenom Pallas 75 WG. Ovaj herbicid je trenutno jedini registrovani preparat za suzbijanje uskolisnih korova po nicanju strnih žita u Srbiji“, objašnjava stručnjak.
 

Zaštita mlade pšenice  - ©Agromedia 

Preparat Pallas se usvaja i deluje preko lista, translocirajući se u zelene delove korovske biljke, ali poseduje i kratkotrajno zemljišno delovanje, što je posebno značajno zbog odloženog nicanja biljaka divljeg ovsa“, rekao je Đorđević.

Dejan Branković iz PD Zaječar slaže se da je suzbijanje uskolisnih korova u usevima pšenice na našim prostorima poseban problem za ratare.


Nema mnogo herbicida koji se koriste za ovu namenu, a naročito ne tako efikasnih kao što je preparat Pallas. Primenjujemo ga od kraja bokorenja, pa do faze drugog kolenca i na taj način u potpunosti suzbijamo korove poput divljeg ovsa, ali i nekih jednogodišnjih muharika koje mogu da nanesu značajne probleme. Ovo je veoma važno u semenskim usevima, ne samo zbog potrebe očuvanja prinosa, već i zbog toga što je potrebno postići što čistiji usev bez primesa korovskog semena“, ističe Dejan.
 

Zaštita mlade pšenice  - ©Agromedia 

Herbicid Pallas primenjuje se u dozi od 0,25kg/ha, u optimalnom temperaturnom opsegu od 8 do 25 stepeni celzijusa i to uvek zajedno sa 0,25 l/ha Pallas ađuvanta, jedinstvenog visoko efikasnog okvašivača. Herbicid Pallas efikasno suzbija divlji ovas i naša preporuka poljoprivrednicima je da ga primenjuju upravo tamo gde je postojao veliki pritisak tog korova u prethodnim godinama“, dodaje Dragan.


Divlji ovas nadrasta biljke pšenice, zasenjuje gornje lišće, pleve i plevice, te otežava nalivanje zrna i samim tim smanjuje prinos. Preparat Pallas 75 WG je odgovor na situacije u kojima je potrebno postići beskompromisno čist usev, za šta je potrebna vrhunska efikasnost i selektivnost“, ističe Đorđević.   

Sagovornici:
Dragan Đorđević, predstavnik kompanije „Agromarket“
Dejan Branković, PD Zaječar


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica