Integralnom zaštitom bilja do kvalitetnijeg a jeftinijeg proizvoda

Integralnom zaštitom bilja do kvalitetnijeg a jeftinijeg proizvoda

Po prvi put ove godine, Poljoprivredna stručna savetodavna služba Padinska Skela u saradnji sa Prognoznom izveštajnom službom primeniće modul integralne zaštite jabuke, krompira i kupusa. Kako će ovaj modul pomoći poljoprivrednim proizvođačima rećiće nam Elenora Onć Jovanović.

 

„Ove godine će biti primenjen jedan modul u zaštiti bilja i to jabuke, krompira i kupusa. Naime doneta je odluka da se sarađuje sa određenim poljoprivrednim gazdinstivima. Taj model podrazumeva komplet usluga, kojom bi se ostvarila integralna zaštita useva uz što manju upotrebu pesticida, uz korišćenje alata Prognozno izveštajne službe. Znači praćenje štetnih organizama i delovanje hemijskim i drugim merama u pravom trenutku. To podrazumeva zdravije namirnice i ekonomske uštede. Takođe ovde spada pomoć pri štelovanju prskalica i sve što obuhvata upotreba pesticida“ objašnjava diplomirani inženjer Eleonora Onć Jovanović.

Ostaci herbicida u zemljištu smanjuju prinos

Primenom ovih modula očekuju se ekološki i ekonomski efekti, odnosno jeftinija proizvodnja sa što efektivnijom primenom sredstava za zaštitu bilja.

„Mi u trci sa kompanijskim i privatnim savetodavicma nudimo određena rešenja, ali mi smo nezavisni i ne nudimo svoje proizvode, odnosno predlažemo tretmane sa što manje hemije, što znači da će proizvod biti ekonomski isplativiji i zdraviji“, kaže Eleonora.

Zanimalo nas je u kojoj meri poljoprivredni proizvođači sarađuju sa savetodavcima Poljoprivredne stručne savetodavne službe?

„Naravno to zavisi od ličnog poznanstva i predstavljanja samog savetodavca. Mi dajemo savete, ali saradnja pre svega zavisi koliko su sami poljoprivrednici zadovoljni prethodnom saradnjom sa savetodavcima“, rekla nam je Eleonora.

Sagovornik: diplomirani inženjer Eleonora Onć Jovanović 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.