Hibridne štetočine prete svetskoj poljoprivredi

Hibridne štetočine prete svetskoj poljoprivredi

Tim naučnika iz Australije otkrio je da su se dve vrste moljaca, koje su velike štetočine, prirodno ukrstile. Novi hibrid preti da ugrozi celokupnu svetsku poljoprivredu.

Moljac - Ilustracija © Wikipedia

Reč je o hibridu dve vrste pamukove tj. kukuruzne sovice, jedne koja vodi poreklo iz Evrope, Azije i Afrike, i druge koja je poreklom iz Amerike. Oba moljca se razvijaju iz gusenica. Doduše, možda je bolje govoriti o hibridima, jer su sve izučavane jedinke bile hibridi, ali nisu bile identični.

Novi hibridi prete da se rašire u sve krajeve sveta i izuzetno su otporni na insekticide

Istraživanje je bilo izvedeno u Brazilu a svoje nalaze tim naučnika je objavio u prestižnom naučnom časopisu Proceedings of National Academy of Sciences. Ovi insekti su velike štetočine i napadaju više od sto vrsta biljaka. Procene su da se šteta koju izazivaju godišnje meri milijardama dolara.

Zaštita uljane repice od štetnih insekata u jesenjem periodu je preporučljiva.

Naučnici ističu da se hibridi vizuelno ne razlikuju od izvornih vrsta moljaca, što znači da se mogu širiti neopaženo. Dodatni razlog za brigu je i mišljenje naučnika da ovi novi insekti mogu da prežive u svim uslovima i u svim krajevima sveta. Takođe su utvrdili da su izučavani primerci izuzetno otporni na insekticide, i da im otpornost raste.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.