Galenika-Fitofarmacija preporučuje: Ove tretmane treba sada uraditi!

Galenika-Fitofarmacija preporučuje: Ove tretmane treba sada uraditi!

U periodu koji je bio za nama definitivno nije bilo dovoljno padavina, te suša predstavlja najveći problem svim poljoprivrednim proizvođačima, a pogotovo proizvođačima okopavina. Setva kukuruza uveliko je u toku, a u mnogim krajevima naše zemlje ona je zapravo privedena kraju. S obzirom da na vremenske uslove na žalost ne možemo da utičemo, odnosno dinamiku padavina ne možemo da prilagodimo tako da odgovara našem usevu, neophodno je da se potrudimo na drugim poljima, kako bismo gajenoj biljci omogućili što kvalitetniji prolazak kroz početne faze porasta, odnosno neometano usvajanje vode i hranljivih materija.

„Upravo u početnim fazama porasta kukuruza korovi predstavljaju najveću opasnost. Usvajajući vodu i hranljive materije nanose direktnu štetu kukuruzu, koja se oslikava na kraju vegetacije, a to je smanjenim prinosom po hektaru, što je svakako situacija koju ne želimo na našim parcelama“, kaže dipl. inž. Miloš Nešković iz kompanije Galenika-Fitofarmacija.

Prema njegovim rečima, adekvatnom primenom odgovarajućih herbicida rešavamo se prisustva korova u usevu kukuruza, a kompanija Galenika-Fitofarmacija, kao najveći domaći proizvođač pesticida, u svojim redovima, pored ostalih preparata, ima i preparate upravo za tu namenu.

„Ukoliko je kukuruz u fazi porasta do 3-4 lista, a prilikom obilaska parcele uočite zastupljenost širokolisnih korova na parceli, neophodno je da primenite jedan od sledećih herbicida: preparat Moto ekstra preporučuje se u dozi 0,8-1l/ha, dok se Monosan herbi primenjuje u dozi 1,5-2,5l/ha“, navodi Nešković.

Galenika-Fitofarmacija preporučuje: Ove tretmane treba sada uraditi!- © Galenika-Fitofarmacija

Reč je o preparatima koji imaju sličan mehanizam delovanja.

Širokolisni korovi ih usvajaju pretežno preko listova, premeštaju se u donje i gornje delove biljke, gde svojim brzim delovanjem dovode do propadanja jednogodišnjih širokolisnih korova poput abutilona, boce, pepeljuge, štireva, tatule i drugih, i ujedno do propadanja višegodišnjih širokolisnih korova, poput palamide“, objašnjava Nešković.

Ukoliko je situacija na parceli drugačija, odnosno nema puno širokolisnih korova, to omogućuje da se tretman odloži. Prednost kasnijih tretmana je to što se u jednom prohodu može delovati na što više izniklih širokolisnih korova.

„Za tu namenu neophodno je da se odlučimo za dovoljno selektivan herbicid koji neće naneti štete usevu i koji će istovremeno biti dovoljno efikasan da suzbije sve širokolisne korove. Idealna preporuka baš za tu namenu je preparat Plamen u dozi od 0,5-0,7l/ha. U ovoj dozi preparat Plamen je idealno rešenje za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova. Svojim brzim delovanjem izaziva pojavu deformacije i hloroze na jednogodišnjim širokolisnim korovima kao što su boca, ambozija, štir, pomoćnice ili pepeljuge, a podjednako dobro deluje i na suzbijanje palamide, mlečike i poponca“, navodi Nešković.


Kako se u kukuruzu pored širokolisnih javljaju i uskolisni korovi, jednom od pomenutih preparata neophodno je dodati Talisman, kako bismo delovanje proširili i na uskolisne korove.

Galenika-Fitofarmacija preporučuje: Ove tretmane treba sada uraditi! - © Galenika-Fitofarmacija

„Kada je reč o suzbijanju uskolisnih korova u kukuruzu najveći problem, a samim tim i najveći izazov predstavlja suzbijanje divljeg sirka iz rizoma. Međutim, pored ove korovske biljke neophodno je obratiti pažnju i na korovsko proso, muharike ili divlji sirak iz semena koji, takođe, mogu stvoriti velike probleme u usevu kukuruza, ukoliko se njihov razvoj ne spreči na vreme“, kaže Nešković.


Prema njegovim rečima, preparat Talisman je apsolutni rekorder kada je u pitanju suzbijanje uskolisnog korova u kukuruzu. To je zapravo prvi domaći herbicid koji se izuzetno dobro pokazao i u inostranstvu u prethodnim godinama. Primenjuje se u dozi 1,25l/ha i to u fazi do 7 listova kukuruza.

Od ostalih preparata sa istom bazom Talisman se dodatno razlikuje svojom savremenom formulacijom koja u sebi ima odličan sadržaj biljnog ulja, koje mu omogućava idealnu kompatibilnost sa korovskim biljkama.


„Dobro se nanosi, brzo usvaja i ono što je najbitnije, brzo se premešta čak i u donje delove korovskih biljaka, što je od izuzetnog značaja kada je u pitanju suzbijanje divljeg sirka iz rizoma“, zaključuje Nešković.

Sagovornik: dipl. inž. Miloš Nešković, Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica