Folijarna prihrana kukuruza: Slavol i Amiksol jačaju biljke i utiču na veći prinos

Folijarna prihrana kukuruza: Slavol i Amiksol jačaju biljke i utiču na veći prinos

Folijarna prihrana kukuruza: Slavol i Amiksol jačaju biljke i osiguravaju veći prinos  - © Agrounik

Maj mesec je vreme najintezivnijih tretmana u zaštiti ratarskih useva, ali ako kukuruz ne prihranjujemo uporedo sa herbicidnim tretmanima, ne možemo očekivati siguran visok prinos.

Suzbijanje korova u kukuruzu veoma je važno obaviti na vreme. U tu svrhu imamo dosta preparata na tržištu koja nam daju mogućnost primene u različito vreme: od preparata za primenu posle setve, a pre nicanja, do preparata koji se primenjuju do 8-9 lista.

Najvažnija procena i odluka, za jednog ratara, prilikom izbora preparata jeste uzrast korova u kukuruzu. A svako kašnjenje predstavlja veliki rizik i utiče na smanjenje prinosa.

Međutim, postoji još jedan važan korak u zaštiti kukuruza od korova.

Preporuka je da se zajedno sa herbicidnim tretmanima dodaje folijarna prihrana. Na taj način bismo usev kukuruza podstakli da bolje uzima hranu, jača korenov sistem, stvori bolju lisnu masu i radi fotosinetezu.

Preporuka je da se primeni Slavol u količini od 7l/ha. Najbolje ga je primeniti u fazi od 5 lista i sve dok se može ući u usev kukuruza, jer tada je razvijena lisna masa koja može bolje da usvoji prihranu.

Takođe, preporuka je i primena Amiksola (aminokiseline) kako bi biljke lakše podnele stresne uslove.

Samostalno, Amiksol se preporučuje 3l/ha, a u kombinaciji ova dva preparata primena je Slavol 5l/ha + Amiksol 2l/ha.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica