Evo kako zaštititi koštičavo voće od sušenja cvetova i grančica

Evo kako zaštititi koštičavo voće od sušenja cvetova i grančica

Monilinia laxa izaziva bolest kod koštičavog voća koja se manifestuje u vidu sušenja cvetova i grančica. Osetljivost voća na zarazu je naročito izražena u periodu cvetanja.

 Monilioza kajsije - © Galenika-Fitofarmacija

Povećanje prosečnih dnevnih temperatura u narednom periodu će podstaći koštičavo voće na intenzivniji razvoj i ubrzo će i kod vrsta koje nisu još cvetale, doći do cvetanja. U tom periodu je vrlo važno uraditi tretman zaštite od ove bolesti. Monilinia laxa može izazvati velike štete ako je tokom cvetanja kišovito vreme i ako se zasad pravovremeno ne tretira fungicidima. Prezimljava u rak-ranama ili mladarima kao i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemlje.

U periodu cvetanja u uslovima veće vlažnosti, stvaraju se povoljni uslovi za razvoj bolesti takozvane „monilioze“. Do infekcije dolazi u momentu otvaranja cveta, a infekcija se ostvaruje preko žiga tučka. Sušenje cvetova i grančica se manifestuje odmah posle cvetanja. Prvi tretman za sprečavanje nastanka infekcije treba obaviti u samom početku cvetanja kada je otvoreno oko 20 % cvetova, a drugi tretman u fazi punog cvetanja – 100% otvorenih cvetova. Ukoliko je u fenofazi precvetavanja duži period sa padavinama potrebno je izvesti i dodatni treći tretman.

Kompanija Galenika – Fitofarmacija za suzbijanje gljive Monilinia laxa u fazi cvetanja koštičavih voćnih vrsta preporučuje upotrebu sledećih fungicida:

  • NEON – u koncentraciji 0,05 % ili
  • GALOFUNGIN T – u koncentraciji 0,05-0,1% ili
  • AKORD – u koncentraciji 0,075 %.

Preporučeni fungicidi nisu otrovni za polinatore.

Tretiranje treba obaviti u poslepodnevnim časovima kako bi se osigurala potpuna bezbednost pčela!

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!


Sponzorisani članak

Adresa: Batajnički drum bb, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 307 23 01
Web adresa: www.fitofarmacija.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica