Evo bez čega poljoprivrednici NE SMEJU da upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja!

Evo bez čega poljoprivrednici NE SMEJU da upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja!

Šta sve morate da imate od opreme kako biste na pravilan i adekvatan način koristili sredstva za zaštitu bilja? Kako se ona koristi, kako se održava i zašto je to veoma važno saznajte od dr Miroslava Ivanovića iz kompanije Syngenta. Nemojte samo zaštititi biljke, zaštitite i sebe, poručuje on.
 

[youtube_embed url=“https://www.youtube.com/embed/xIyKiI8McEU“ ratio=“16:9″]


„Zaštitnu opremu je veoma važno nositi kada se koriste sredstva za zaštitu bilja. Na etiketi, odnosno uputstvu za upotrebu proizvođača, 
naznačeno je koja zaštitna oprema je neophodnaGeneralno, zaštitna oprema ima nekoliko delova i u većini slučajeva potrebno je koristiti sve delove, dok je nekad dovoljno i samo ponešto.“
 

Rukavice su veoma važne prilikom korišćenja sredstava za zaštitu bilja

„Svakako, najznačajniji deo zaštitne opreme jesu rukaviceIako ruke zauzimaju samo oko 5% ukupne površine tela, rizik od dospevanja pesticida u organizam ljudi, odnosno kontaminacije je 80% samo preko ruku. Zato je ruke potrebno najviše čuvati, pa zaštitne rukavice predstavljaju obavezni deo lične zaštitne opreme.
 

Nemojte samo zaštititi biljke, zaštitite i sebe!


„Naravno, važno je dobro odabrati rukavice. Postoje određeni standardi i potrebno je birati rukavice koje su otporne na hemikalije. Takve rukavice obeležene su određenim znakom i isključivo bi njih trebalo koristiti. Nisu preporučljive rukavice koje imaju pamučne delove, kao ni one koje imaju poneki kožni deo ili su u potpunosti izrađene od kože. Ovi materijali mogu da upiju rastvore sredstava i da doprinesu još većoj kontaminaciji.”
 

Čizme i zaštitna odela

Pored rukavica, šta je još bitno?

„Svaki deo opreme je na neki način značajan. Čizme su svakako jedan od važnih delova zaštitne opreme. Prilikom primene sredstava za zaštitu bilja ne treba koristiti sportske patike, obuću za svaki dan poput sandala, papuča i uopšte otvorenu obuću. Neophodno je imati gumene čizme koje štite od slučajnog prosipanja sredstava za zaštitu bilja prilikom pripreme ili kasnije tokom primene. „

„Naravno, treba voditi računa o tome da nogavice zaštitnog odela idu preko čizama, jer bi u slučaju do dođe do slivanja sredstva za zaštitu bilja, ono išlo preko čizama, a ne unutar njih. Na taj način smanjuje se rizik od kontaminacije.“
 

©Agromedia - filter maske za lice


„Sledeći važan deo zaštitne opreme jesu zaštitna odela, koja štite celokupno telo. Postoji više vrsta zaštitnih odela. Ovo na meni je za jednokratnu upotrebu, napravljeno iz jednog dela, od materijala koji je posebno otporan na hemikalije. Takva zaštitna odela imaju određeni standard. Zaštitno odelo standarda 4, 5 ili 6 je sasvim dovoljno da biste se zaštitili od rastvora prilikom pripreme ili kasnije primene sredstava za zaštitu bilja.
 

Postoji više vrsta zaštitnih maski, sa ugrađenim filterima koji se ne mogu menjati, postoje one sa zamenjivim filterima, a postoje i tzv. ‘kofil maske’.


„Postoje i odela iz dva dela koja su izrađena od impregniranog pamuka tako da kada kap rastvora dospe na odelo, jednostavno sklizne i ne dolazi do upijanja rastvora sredstva za zaštitu bilja.”

Moramo zaštititi i lice i organe za disanje, pa su tu zaštitne naočare i zaštitna maska.

„Neka sredstva za zaštitu bilja mogu da oštete oko ili čak da prilikom udisanja izazovu trovanje kod onoga koji ih primenjuje, tako da treba koristiti i zaštitne maske i zaštitne naočare.“
 

Zaštita očiju i disajnih organa

„Postoji više vrsta zaštitnih maski, sa ugrađenim filterima koji se ne mogu menjati, postoje one sa zamenjivim filterima, a postoje i tzv. ‘kofil maske’, ali prilikom njihovog izbora treba voditi računa da one ne mogu da obezbede potreban stepen zaštite. Maske sa oznakama FF52 ili FF53 obezbeđuju pravu zaštitu. Maske koje se mogu naći u većini trgovinama tzv. ‘kofil maske’ protiv prašine ne pružaju dovoljnu i adekvatnu zaštitu od štetnih efekata sredstava za zaštitu bilja.“

I na kraju, neophodna je zaštita očiju, jer postoji opasnost od ozbiljnih oštećenja, pa je zato potrebno nositi zaštitne naočare koje se koriste tokom pripreme i primene sredstava. Posebno su u opasnosti voćari koji sede na traktorima, bez kabine jer se baca velika količina sitnih kapljica. Nemojte samo zaštititi biljke, zaštitite i sebe!

 

©Agromedia - prskalica - zastitna oprema

 
VAŽNA UPOZORENJA:

  • Zaštitna oprema zahteva i određeno održavanje za šta svaki proizvođač daje uputstvo. Jednokratna odela se koriste jednom ili najviše dva puta, u zavisnosti od toga koliko su kontaminirana ili ako su pocepana.
  • Zaštitne rukavice se mogu koristiti više puta sve dok se fizički ne oštete. One se posle svakog korišćenja sredstava ili svake pripreme peru pod mlazom tekuće vode sapunom, zatim se odlažu na sušenje. Tako će se produžiti njihov vek, pa se mogu koristiti više puta.
  • Zaštitna odela od pamuka su periva, ali je to potrebno uraditi odvojeno, nikako sa svakodnevnom odećom. Posle treba da se osuše i opeglaju kako bi im se povratila sposobnost odbijanja tečnosti.
  • Zaštitnim maskama mogu se menjati filteri. Trebalo bi  da se očiste, operu nekom krpom kao i zaštitne naočare.
  • Naočare i masku nikada ne smemo držati zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja i posle svake upotrebe potrebno ih je temeljno očistiti.


Sagovornik:
dipl.inž. Miroslav Ivanović 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti