BUVAČI napadaju kupus tokom juna – SAPUNICA može pomoći u zaštiti!

Kako zaštititi baštu od kupusara i kupusnog buvača prirodnim putem - © Pixabay

Siguran znak da je kupusar dospeo u vaš vrt je prisustvo belih noćnih leptira u blizini cveća. Kada ih uočite, znajte da ili već imate larve u bašte ili ćete ih vrlo brzo imati.

Čim se uoče prvi primerci, najbolji način rešavanja ovog problema je fizičko uklanjanje gusenica (larvi) a prikupljene štetočine mogu poslužiti kao hrana za vaše kokoške. Ukolikom ne gajite živinu, postarajte se da ih bacite u đubre.

Iako na tržištu postoje insekticidi koji se ubrajaju u organske, ukoliko je vaša bašta manjih razmera, najsigurniji metod borbe sa ovim štetočinama je njihovo uništavanje rukom. Potom je neophodno biljke pokriti laganom tkaninom kako bi se sprečio ponovni napad. U slučaju da pravite kompost, nikako nemojte ubacivati u kompostnu smešu napadnute biljke, već ih bacite što dalje od bašte.

Još jedna štetočina sa kojom možete imati puno problema tokom juna meseca je kupusni buvač.

Oni su prisutni svake godine, napadaju sve biljke iz porodice kupusnajča a neretko znaju da naprave štetu i na drugim usevima, poput plavog patlidžana. Iako ne diraju sam plod biljke, trag koji ostavljaju bušeći lisnu masu dovodi do toga da biljka, ili prestane da raste ili potpuno uvene.

Ove štetočine su toliko malih dimenzija da ih je gotovo nemoguće odstraniti rukom, te u tu svrhu mogu poslužiti insekticidni sapuni koji predstavljaju mešavinu sapunice, vode i ulja. Nakon tretmana, biljke je potrebno zaštititi tkaninom, dok napad ne prođe.

Izvor: A healthy life forme

Komentari