Bašta bez korova uz pomoć kartona

Bašta bez korova uz pomoć kartona

Vlažno vreme i prolećno bujanje u baštama pretvara vrt u zelenu oazu prepunu divnih biljaka, koje smo posejali ili zasadili, ali i nekih samoinicijativno naseljenih travčica, biljčica i svakojakih korovčića.

 

Neposredno nakon setve raznih vrsta povrća i cveća istovremeno kreće nicanje i nepozvanog zeleniša. Namera nam je bila da uživamo radeći vrtu, da povremeno malo okopavamo oko biljaka, kidamo zaperke, da vezujemo naše biljke rafijom za kočiće, zalivamo ih i plevimo korov ako se negde javi.

 

Kartonska kutija - © Foto: www.wisegeek.net

Tu nastaje problem, gde plevljenje ili okopavanje radi uklanjanja korova postaje glavna aktivnost. Korov raste veoma brzo, i ukoliko se ne ukloni na vreme, postaje smetnja mladim biljkama koje smo posejali i zasigurno će ugušiti svojom nabujalom masom mlado povrće ili cveće. Ako smo bili vredni i sve do poslednje korovske travčice uklonili, okopali i bašta izgleda uredno, sačekajte nekoliko dana ili preduge dve nedelje. Slika u bašti tada može biti razočaravajuća. Korov se opet pojavio, i opet postigao visinu i brojnost kojom preti biljkama, i posao ide ispočetka – plevljenje, okopavanje…
 

SAVRŠENO REŠENJE za različite probleme vaših biljaka – malčiranje!

 

Postoje različita rešenja za ovakav problem. Korišćenje selektivnih herbicida u baštama je moguće, ali ukoliko želite zdravo povrće i ekološki dobru baštu, onda dvaput razmislite. Različite mehaničke mere su na raspolaganju: razne specijalne motike ili čeprkaljke, plastične crne folije za sadnju, agroprostirke od polipropilena, slama, piljevina, malč od borove kore ili jednostavno – papir.
 

Za zaštitu od korova najbolje je upotrebiti karton za ambalažu. On je dostupan svakome, kako kupovinom, tako i reciklažom iz otpada.

Predstavljamo vam metodu malčiranje kartonom, koju možete primeniti u vrtu i u organskim baštama.

Papir je organskog porekla i nastaje preradom drveta. Naravno da postoje razne vrste papira koji sadrže dodatne veštačke materije za boju ili štampu. Stoga je preporuka da se koristi papir bez dodataka. Karton koji se koristi za ambalažu je savršen. Dostupan je svakome, kako kupovinom, tako i reciklažom iz otpada.
 

Biljka zaštićena kartonom - © Foto:www.containergardenclub.com


Sakupljajte karton tokom godine
i spremite ga za upotrebu u vrtu. Odmah nakon setve, možete izrezati komade kartona i postavljati između biljaka tako da se zemlja u potpunosti prekrije. Čak i kod sitnijih biljaka, šargarepe ili cveće, moguće je postaviti karton, čime će se smanjiti površina gde bi rastao korov. Odmah nakon postavljanja, potrebno je obilno nakvasiti karton i izbockati vilama ili rahljačem. Tako će voda nesmetano prolaziti kroz karton, a zemlja može lepo da diše. Vremenom, karton se cepa i razlaže, pa je potrebno dodati novi sloj po istom postupku.
 

Odmah nakon postavljanja, potrebno je obilno nakvasiti karton i izbockati vilama ili rahljačem. Tako će voda nesmetano prolaziti kroz karton, a zemlja može lepo da diše.

Delove bašte koje ne planiramo da koristimo duži period takođe treba popločati kartonom i učvrstiti ciglom ili drvenim gredicama da bi se spremno dočekao termin setve ili sadnje. Takva zemlja će biti rahla i sveža, a karton se ne uklanja, već se samo izbuše rupe i posade biljke. Ako imamo zakorovljen deo vrta, korov obavezno pokosite. Naređajte sloj kartona, i nakon mesec dana, preašovite ili frezirajte slobodno, jer od korova nema ni traga.
 

Ambrozija – jedna od najnepoželjnijih biljaka na našim imanjima!

 

Zaštita biljaka od korova kartonom - © Foto: www.johnnyseeds.com

Evo koje su prednosti zaštite vrta od korova na ovaj način:

  • Karton je ekološki prihvatljiv, a vremenom se raspada i pretvara se u organsko đubrivo.
  • Njime se hrane korisni mikroorganizmi kao i gliste, neki insekti ili mokrice.
  • On održava vlažnost u vreme kada nastupi sušni period.
  • Sprečava spiranje zemlje usled jakih kiša, pogotovo na kosim terenima.
  • Može biti dobra podloga za malčiranje slamom ili piljevinom.
  • U jesen se može zaorati odnosno preriljati ili ide u kompostište.

Komentari (1)

Dušan Keča

2022-02-15 14:13:23

Karton je dobar i besplatan, čak ga je nabaviti, ali ima jedan problem. Ako ga koristite na zemljištu koje vam nije blizu i ne obilazi te za često, karton će se osušiti i vetar ga lako podigne, a onda Jovo nanovo. Kad ga vetar podigne lako može doći i do oštećivanja biljaka. Zato dobro razmisliti. Slama je bolje rešenje za malčiranje.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica