Avgust je pravo vreme za zaštitu kupusnjača od bolesti i štetnih insekata

Avgust je pravo vreme za zaštitu kupusnjača od bolesti i štetnih insekata

Bolesti kupusnjača ali i insekti koji ih često napadaju neretko mogu da naprave velike probleme povrtarima. To kasnije može dovesti do smanjenog roda i nekvalitetnih plodova. 

Zaštita kupusnjača - © Galenika Fitofarmacija 

Najznačajnije bolesti kupusnjača su svakako plamenjača kupusa (Peronospora parasitica), crna pegavost kupusa (Alternaria brassicae) i bakteriozna plamenjača (Xanthomonas camestris). U uslovima sa nešto višim temperaturama i manje padavina očekuje se da veći problem pravi crna pegavost, a s druge strane plamenjača kao ekonomski najznačajnija bolest se treba kontrolisati pogotovo gde se usevi navodnjavaju rasprskivačima.

Preporuka je da se 1-2 dana pre navodnjavanja primeni DAKOFLO u dozi 2,5 l/ha za suzbijanje bolesti u kupusnjačama, a tretmane je potrebno raditi u intervalima od 7-10 dana.

Kada su štetni insekti kupusnjača u pitanju očekuje se u narednom periodu pojava svih značajnih štetočina u kupusnjačama: kupusne sovice (Mamestra brasicae), velikog i malog kupusara (Pieris brassicae, Pieris rapae), kupusna vaš (Brevicoryne brasicae). Kupusni moljac (Plutella maculipennis), buvači (Phyllotreta sp.).

Početkom avgusta očekuje se napad buvača, kupusne vaši i kupusara. Pojava lisne sovice (Mamestra brasicae) se očekuje u drugoj polovini avgusta i početkom septembra. U zavisnosti od pojave štetočine i faze razvoja kupusa za prve tretmane bi trebalo primeniti insekticid CIPKORD 20 EC u dozi od 0,3 l/ha, zatim FOBOS u dozi od 0,3 l/ha i na kraju KOZAK u dozi od 0,2 l/ha.

Prilikom početka formiranja glavice kod kupusnjača poželjno je primeniti specijalizovano đubrivo CHOPIN EVOLUTION u dozi 4-5 l/ha koje u sebi sadrži sumpor i aminokiseline, bitne elemente za razvoj kupusnjača koji ne samo da utiču na prinos već utiču i na čuvanje kiselog kupusa.

Karfiol i brokoli su skloni pojavi truleži cvetne drške koja se javlja usled nedostatka bora, u ovim kulturama trebalo bi primeniti FOLIGAL BOR 1,5 l/ha.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Sponzorisani članak

Galenika Fitofarmacija - © Galenika Fitofarmacija

Adresa: Batajnički drum bb, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 307 23 01
Web adresa: www.fitofarmacija.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.