7 uzroka UVIJANJA listova PARADAJZA i kako da ih REŠITE!

7 uzroka UVIJANJA listova PARADAJZA i kako da ih REŠITE!

Uvijanje listova paradajza može biti uzrokovano stresom koji dolazi iz okoline, izlaganjem hemikalijama ili biološkim faktorima. Iako uvijanje lišća ne mora nužno da ubije biljku, određivanje uzroka ili kombinacija razloga je važno saznati što je pre moguće. Pošto je uvijanje listova često postepen proces, što brže preduzmete korektivne mere, to bolje.

Prvo, pažljivo pogledajte sadnice paradajza i posmatrajte biljke tokom nekoliko dana da vidite da li postoji neka promena:

  • Koliko listova se uvija, samo nekoliko ili svi listovi na biljci?
  • Da li su uvijeni listovi uglavnom stari listovi, novi rast ili oboje?
  • U kom pravcu se listovi savijaju, nagore ili nadole?
  • Da li drugi delovi biljke, uključujući voće, pokazuju bilo kakve simptome?

Evo sedam razloga zašto vaše sadnice paradajza imaju problema sa uvijanjem listova i šta možete da uradite da to popravite.

1. Posadili ste paradajz previše rano

Paradajz koji je posađen prerano, kada je vreme još uvek bilo previše hladno, može da pati od uvijanja listova. Obično počinje tako što se donji listovi uvijaju nagore, a zatim se srolaju prema unutra po dužini. Listovi takođe postaju debeli i kožasti, ali obično ostaju zeleni.
Kako to popraviti:

Pobrinite se da posadite paradajz samo kada dnevne temperature konstantno dostignu između 21°C i 26°C, a noćne temperature nisu niže od 16°C.

2. Vrućina, suša i vetar

Po ekstremno toplom, suvom ili vetrovitom vremenu, listovi paradajza se uvijaju i savijaju nagore da bi se zaštitili od daljeg gubitka vode.
Kako to popraviti:

Ako živite u toplijem podneblju, posadite paradajz na mestu gde će biti zaštićen od jakih, suvih vetrova i gde ćete dobiti malo kasno-popodnevne hladovine.

Bez obzira na vašu klimu, uvek dobro zalivajte biljke paradajza. Zalivanje treba vršiti polako i duboko, tako da biljke formiraju duboke korene. Malčirajte oko njihove baze, tako da zemlja ostane ravnomerno vlažna.


Malčiranje – najbolji saveznik žbunastih biljnih vrsta

3. Neuravnotežen odnos hranljivih materija

Paradajz koji je prekomerno prihranjen azotom može pokazati uvijene listove koji su deblji i zeleniji nego obično, kao i puno lišća umesto ploda. Nizak nivo fosfora takođe može dovesti do uvijanja listova.


Kako to popraviti:


Đubrenje mora biti uravnoteženo. Nakon sadnje, u dobro nahranjenom tlu, biljke paradajza imaju koristi od primene uravnoteženog 5-10-5 NPK đubriva nekoliko puta tokom vegetacije. Izbegavajte đubriva sa visokim sadržajem azota, inače ćete imati mnogo svetlo zelenih listova i manje paradajza.

Jedini pouzdan način da se odredi sadržaj hranljivih materija u zemljištu i otkrije kako da se otkloni neravnoteža je ispitivanje zemljišta u specijalizovanoj laboratoriji.


8 načina da obogatite vaše zemljište AZOTOM

4. Prisustvo herbicida

Sadnice paradajza su podložne oštećenju upotrebom herbicida. Ako se listovi paradajza savijaju na dole i rastu uvijeno, možda su bili izloženi herbicidima iz vazduha – ne nužno od vaše strane. To može biti od komšija koji tretiraju svoje travnjake ili sa poljoprivrednih polja u tom okolini. U slučaju upotrebe pojedinih hormonskih herbicida, čak i brzina vetra 8 km/h može dovesti do pomeranja herbicida.
Kako to popraviti:

Kada dođe do nanošenja herbicida, ništa se ne može učiniti. U zavisnosti od težine oštećenja herbicidima, biljka se može oporaviti, a novi rast može izgledati normalno. Ako novi rast nastavi da pokazuje oštećenja, koja pored uvijanja listova mogu uključivati bele i iscepkane stabljike, kao i deformisane plodove, moraćete, nažalost, da izvadite biljke i ponovo posadite nove.

5. Ostaci herbicida u malču i kompostu

Ako koristite malč ili kompost koji niste vi napravili, a listovi vašeg paradajza dobiju oblik čašica ili su na bilo koji drugi način izobličeni, razlog može biti ostatak herbicida kao što su aminopiralid ili klopiralid. To su aktivni sastojci u sredstvima za ubijanje korova koje koriste farmeri . Ove hemikalije ostaju na tretiranom senu i proizvodima od sena, pokošenoj travi, stajnjaku i kompostu više meseci. Krave i konji se hrane tim senom, a zatim ga prenose i preko stajnjaka.
Kako to popraviti:

Da biste to sprečili, nabavite stajnjak ili kompost samo iz pouzdanih izvora koji ne koriste ove herbicide ili koristite pileće đubrivo, koje je u bezbedno.

STAJNJAK ‒ Kako da ga dobro čuvate i koristite u voćnjaku i bašti?

6. Virusi koji napadaju paradajz

Ukoliko virus izaziva uvijanje listova paradajza, to je prilično teško utvrditi jer su virusi koji izazvaju uvijanje listova paradajza i usporavaju rast brojni. Dodatni simptomi se razlikuju za svaki virus, a način prenosa se razlikuje.

Dva uobičajena virusa koja izazivaju uvijanje listova paradajza su virus žutog uvijanja listova paradajza i virus mozaika paradajza. Bele mušice prenose virus žutog uvijanja listova paradajza. Novi listovi postaju čašasti i postaju bledozeleni. Rubovi listova postaju žuti, a donja strana listova može postati ljubičasta. Celokupni rast biljke je usporen, a plodnost je slaba.

Virus mozaika paradajza se prenosi semenom, kalemljenjem, ljudskom rukom i duvanskim proizvodima. Osim što se uvijaju, listovi postaju išarani, novi listići su sitni, a zaraženi plod iznutra je braon.

Virus mozaika je izuzetno otporan, a preživljava u biljnim ostacima preko 100 godina.
Kako to popraviti:

Da biste smanjili hranjenje bele mušice koje izaziva virus žutog uvijanja listova paradajza, koristite reflektujuće malčeve (aluminijumske ili srebrne boje) između redova. Da biste odbili bele mušice, pomešajte rastvor od 0,25 do 0,5% uljnog spreja (2 do 4 kašičice ulja od hortikulture ili uljane repice sa nekoliko kapi sapuna za pranje sudova na 3.5l vode) i primenite jednom nedeljno.

Pošto je paradajz u istoj porodici biljaka kao i duvan, uzgajivači ili konzumenti duvana mogu da prenesu virus mozaika na svoje biljke paradajza dodirujući ih. Ne dozvolite da se puši u blizini vaše bašte i operite ruke ili ih stavite rukavice pre nego što poradite na paradajzu ukoliko ste pušač.

Najvažniji korak u sprečavanju da se vaše biljke zaraze je da vaša bašta bude čista od korova jer su korovi često biljke domaćini za insekte koji zatim prenose virus na vaše biljke paradajza.

Zaštitite paradajz od virusa

7. Leglo grinja

Kada se grinje hrane mladim listovima i cvetovima paradajza, one ubrizgavaju toksine u biljku što uzrokuje uvrtanje i ozbiljno izboličenje listova. Grinje su toliko sitne da se ne mogu otkriti golim okom, pa čak ni lupom; samo će šteta ukazati na njihovo prisustvo.

Ako je zaraza ozbiljna, donja strana listova i plodova takođe može postati bronzana ili rumenkasta.


Kako to popraviti:

Grinje mogu doći iz zaraženih biljaka u stakleniku, pa kupujte samo biljke od pouzdanih dobavljača.

Možete koristiti miticid na bazi sumpora za borbu protiv umerene infestacije grinja. Pažljivo pročitajte uputstva na etiketi, jer neke sorte paradajza ne tolerišu tretman sumporom. Organske alternative miticidima su hortikulturna ulja i insekticidni sapun.

Ako je šteta ozbiljna, izvadite biljke i odložite ih.

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica