10 saveta za uzgoj rasada paradajza u vašoj bašti

10 saveta za uzgoj rasada paradajza u vašoj bašti

Uzgoj paradajza iz semena i sadnja paradajza deluju relativno lako. Izazov je zapravo u uzgoju samih sadnica koje će izrasti u jake, zdrave biljke od kojih će se dobiti veliki broj savršeno zrelih paradajza.

Ovi osnovni saveti će vam pomoći da izbegnete vretenaste, slabe sadnice, da sprečite gljivične bolesti i pojasniti kako da sprovedete prelazak sadnica iz zatvorenog prostora u baštu.

10 saveta za uzgoj paradajza u bašti – od rasada do ploda

  1. Ne počinjite prerano sa uzgojem paradajza

Ciljajte na to da posadite seme paradajza 5 do 6 nedelja pre poslednjeg očekivanog prolećnog mraza. Lako je zaneti se u iščekivanju predstojećeg proleća i prerano započeti sadnju semena paradajza. Seme zasađeno više od 6 nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza biće spremno za prelazak napolje mnogo pre nego što spoljašnji uslovi budu budu dopuštali. Sačekajte pravi trenutak kako biste posadili najbolju letnju žetvu.

 

  1. Držite seme paradajza na toplom

sadnja paradajza

Seme paradajza ima koristi od blage toplote dok klija. Zagrevanje tla na 25-35°C podstiče sićušno seme da pusti svoje prve korene i pusti stabljiku. Koristite vodootpornu električnu prostirku kao izvor toplote za seme ili postavite zasađene posude za seme ili saksije na frižider ili radijator. Uklonite posude za seme ili saksije sa izvora toplote čim seme nikne. Sadnice najbolje rastu kada je temperatura tla između 15 i 25°C.

 

  1. Osvetlite sadnice paradajza

svetlo za rasad paradajza


Svetao, sunčan prozor nije dovoljan izvor svetla za uzgoj čvrstih sadnica paradajza. Sunčeva svetlost koja dolazi kroz prozor proizvodi sadnice sa dugim, gipkim stabljikama. Jednostavan set fluorescentnih sijalica ili sijalica za uzgoj potreban je za uzgoj sadnica koje su kompaktne i imaju jake stabljike i grane. Sadnice najbolje rastu kada je izvor svetlosti postavljen 5-10 cm iznad lišća. Koristite tajmer da osvetlite sadnice 14 do 16 sati dnevno.

 

  1. Pametno sa vodom i zalivanjem u uzgoju paradajza

tlo sa paradajzom


Sadnice najbolje rastu kada je tlo stalno vlažno, ali ne mokro. Kada dodirnete površinu tla, trebalo bi da osetite vlagu, ali voda ne bi trebalo da izbija kada se tlo lagano pritisne. Održavajte tlo vlažnim laganim zalivanjem svaki dan. Ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Kantice za zalivanje opremljene glavom za prskanje su za ovu namenu zgodne.

 


  1. Proredite sadnice paradajza u rasadu

prored rasada paradajza

Upotrebite par čistih rezilica ili se poslužite palcem i kažiprstom kako biste uklonili sadnice koje rastu preblizu jedna drugoj. Ciljajte na to da razmaknete male sadnice na udaljenost od oko 5 cm. Dobro raspoređene sadnice će razviti snažan korenov sistem koji podržava rast biljke i obilno lišće koje će podržati budući rast samog ploda.

 

  1. Obezbedite đubrivo za uzgoj paradajza

Nakon što sadnice razviju svoj drugi set pravih listova – a pravi listovi su manje verzije zrelih listova koji pokrivaju odraslu biljku – počinje đubrenje univerzalnim tečnim đubrivom razblaženim do pola jačine. Cilj je da đubrite biljke jednom nedeljno.

 

  1. Dodajte pokretljivost paradajzu

paradajz na otvorenom

Kada su sadnice visoke 8-10 cm, postavite ventilator u blizini da nežno pomera vazduh oko vaših sadnica. Ideja je da se oponaša vetar, koji pomaže biljkama da razviju jake stabljike. Svakodnevno kretanje vazduha takođe pomaže u sprečavanju gljivičnih problema u tlu.

 

  1. Proredite sadnice po potrebi

Ako ste sadnice krenuli da gajite u posudi za seme ili malom loncu, premestite mlade biljke u kontejner širine oko 10 cm onda kada biljke dosegnu  visinu od oko 8 cm. Povećana zapremina tla i nadzemni prostor za uzgoj omogućiće biljkama da razviju veći korenov sistem i snažno grananje.

 

  1. Krenite sa iznošenjem sadnica paradajza na otvorenom

paradajz na otvorenom

Nakon što u proleće prođe poslednja šansa za mraz, a dnevne temperature su redovno oko 15 stepeni, vreme je da pomognemo sadnicama da se pripreme za presađivanje. Prilagodite sadnice strogim uslovima života na otvorenom tako što ćete ih staviti napolje na zaštićenu lokaciju na po nekoliko sati dnevno barem nedelju dana, ako ne i više. Postepeno povećavajte izlaganje sadnica sunčevoj svetlosti i vetru, unoseći ih unutra svake noći. Ovaj proces se zove očvršćavanje. Svakodnevno premeštanje biljaka unutra i van može biti zamorno, ali ulaganje ovog dodatnog napora pomaže da se minimizira šok transplantacije, tako da vaše sadnice imaju veće šanse da napreduju kada se posade na otvorenom.

 

  1. Presađivanje sadnica paradajza

malčiranje tla za paradajz

Sačekajte da presadite sadnice u baštu dok noćne temperature ne budu redovno iznad 10°C. Tople noćne temperature dovode do toplog zemljišta, što je neophodno za dobar rast sadnica paradajza. Paradajz presađen u hladno zemljište bori se nedeljama pre nego što počne dobar rast. Nakon sadnje, rasporedite sloj malča od 5 do 8 cm oko biljaka kako biste sprečili rast korova i smanjili isparavanje vlage iz tla.

Izvor: Better Homes and Gardens

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica