Zimsko pripremanje maline polke

Zimsko pripremanje maline polke

Za razliku od standadnih soti maline kao što su vilamet, miker, tiulamen kod vrste polka teba pripemiti malinjak za pedstojeću uspešnu sezonu.

Malina - © Agromedia

Tokom decembra, januara ili februara kada se ukaže lepo vreme bez mraza, treba da posečete malinu, na visinu svega 5 do 10cm, što nize to bolje, mada ne ispod nivoa zemlje, da nebi ulazila vlaga i zemlja u stabljiku kroz presek.

To je vreme kada teba da iskoristite lepe dane, da se malina dobro oplevi i da se malo okopa. Okopavanje se radi malom motikom, a mogu poslužiti i one male vile za riljanje. Obrada je plitka, svega 10cm maksimalno. To je važno jer u ovom periodu ne mogu da se ošteei klice i izdanci maline, koje već s poleća izbijaju.

Malina polka – vraća vam investiciju već u prvoj godini!

Ako ste u mogućnosti, treba dodati organskog đubriva, pregoreli stajnjak (peletiani ili običan sitni astesiti). Količina zavisi od kvaliteta zemlje, sa dve do tri punije lopate na 1m duzine u redu, neće biti greške.

Svakako treba da dodate mineralno đubrivo 8 16 24 to je mešavina NPK i dodaje se jedna čaša od jogurta po metru (200g) ili nešto manje, a može i slična mešavina đubriva drugog odnosa.

Crveno blago i u Vašem domu – kako da gajite maline!


Kako jedno tako i drugo đubrivo možete dodati prvo, pa onda prekopati, da bi se đubrivo umešalo u zemlju.

Ukoliko je negde baš gust sklop biljaka, veliki bokor sa više od 10 sadnica, tada ih treba prorediti, ašovom, pažljivo ukloniti deo biljaka, a isto na mestima gde je ređe, dodati sadnice.

Sertifikovanje veliki problem u organskoj proizvodnji


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica