Želite da gajite nešto drugačije? – Posadite godži bobice!

Ukoliko imate dovoljno slobodnog mesta u vašoj bašti, a ne znate čime biste još mogli da je obogatite, možete posaditi novu voćnu vrstu koja nije dovoljno poznata, ali se sve više gaji u našim vrtovima.  Govorimo o godži bobicama.

 

Godži bobice - Kineski crveni dijamanti - © Agromedia 

Godži spada u familiju paradajza i to je biljka koja se kod nas koristi kao voćna vrsta. Može se koristiti na različite načine, pošto su sveže voćke jestive tokom celog leta, od juna, jula pa sve do avgusta. Godži je žbunasta biljka koja ima slapovito povijene grane i može dostići visinu do metar i po, eventualno dva.

Zdrav kao dren

Ukoliko imate osunčano mesto u vrtu, iskoritite ga i posadite godži. Potrebno je da ga tokom godine često zalivate i da mu pravovremeno orezujete grane u toku jeseni. Tako ćete ga pripremiti da u toku sledeće godine na novoformiranim granama da obilje cvetova.

S obzirom na to da cveta u toku maja, juna i jula meseca, plodonosi u toku jula i avgusta. Plodovi su veličine drena, a tako i izgledaju. Ukusni su i blago slatkasti. Koriste se za pripremanje sokova, džemova, pa i za zamrzavanje.
 

Godži bobice - Kineski crveni dijamanti - © Agromedia

Gajenje godžija

Godži svakako možemo gajiti u bašti, ali i u saksiji. Poveća saksija veličine kofe za vodu, 10 do 15 litara, sasvim je dovoljna za gajenje godžija. Potrebno je samo da mu obezbedimo dovoljno svetlo mesto, na nekom balkonu, terasi ili ispred kuće.

Ukoliko se odlučimo da ga gajimo ispred kuće, potrebno je biljku malo češće orezivati i češće zalivati. To znači da morate smanjiti veličinu njene zelene mase da bi biljka mogla redovno da cveta i daje kvalitetne plodove.

Pravilna sadnja godži bobica

Sada ćemo objasniti na koji način se pravilno može posaditi biljka godžija, koja će na stalnom mestu ostati narednih nekoliko godina. Prilikom sadnje svake od baliranih sadnica, kao što je recimo ova sadnica godžija, potrebno je skinuti celofansku foliju koja drži sadnicu u vlažnoj piljevini, koja je transportno pakovanje.

Često se javlja greška, pa ljudi koji nisu imali prilike da to rade, posade biljku kompletno sa baliranom folijom. Foliju je potrebno pažljivo odmotati, a piljevinu baciti, odstraniti. Ona je naime samo transportno pakovanje. Ovakva sadnica treba da bude posađena direktno u zemlju u kojoj treba da postoji humus, stajnjak ili neko drugo hranivo, a gole žile treba da legnu na zemlju. Ukoliko se posadi sa piljevinom, postoji verovatnoća da se sadnica možda i ne primi.
 

Godži bobice - Kineski crveni dijamanti - © Agromedia


VIDEO u prilogu daće vam detaljno objašnjenje o sadnji godžija.

Komentari