Da bi se obezbedio stabilan i očekivan rod u voćnjacima i vinogradima, biljkama treba osigurati adekvatnu pH vrednost zemljišta. Pisali smo o pH vrednostima koje zahtevaju povrtarske kulture kako bi pravilno rasle i razvijale se, a u ovom tekstu vam otkrivamo koje pH vrednosti su optimalne za sledećih 20 voćnih kultura.
Možda vas zanima
Da li svim kulturama smetaju kisela zemljišta?
Većini poljoprivrednih kultura smeta niska pH vrednost, odnosno kiselost zemljišta. Borovnica je jedna od kultura, koja predstavlja značajan izuzetak od ovog pravila i koja čak nema plodonošenje ukoliko zemljište nije jako kiselo. Ova kultura nije jedina u tom pogledu, ali je u pogledu zahteva prema pH vrednosti jedna od najekstremnijih. Na slici 3 su prikazani optimalni intervali pH vrednosti za pojedine kulture.
Ako želite da gajite borovnicu i imate adekvatan prinos i kvalitet, prvo uradite analizu zemljišta, da biste bili sigurni, da je ispunjen prvi uslov za zasnivanje zasada borovnice, a to je jako kisela reakcija zemljišta (pH < 4,5). Ukoliko ovaj uslov nije ispunjen, svako podizanje zasada predstavlja apsolutni promašaj u odnosu na uložena sredstva.
U praksi se često događa da zemljište nema odgovarajuću kiselost za podizanje zasada borovnice, a vlasnici zemljišta imaju izraženu nameru da na takvim površinama podižu zasade ove kulture, pa pribegavaju ekstremnom, odnosno agresivnom postupku zakišeljavanja zemljišta (unošenje jakih mineralnih kiselina, unošenje čistog sumpora i dr.), čime se zemljište degradira i u osnovi uništava njegov prirodni potencijal za uspešno gajenje drugih kultura. Čovek nema pravo da bira kulturu i menja zemljište, već zemljište bira kulture.
SAVETI: Izbegnite najčešće greške pri sadnji voća
Kako rešiti problem kiselosti zemljišta?
Problem neutralizacije kiselosti zemljišta je lako rešiv, unošenjem u zemljište krečnih materijala, uz istovremeno unošenje i organskih đubriva, ali rešavanje problema zahteva značajna finansijska ulaganja. Kisela zemljišta zahvataju velike površine u našoj zemlji, posebno u delu centralne Srbije, južno od Save i Dunava (Slika 4).
Za neutralizaciju kiselosti zemljišta najčešće se koristi krečnjak, odnosno kalcijum karbonat. Međutim, ukoliko se ova neophodna meliorativna mera izvede nestručno, posebno u odnosu na količinu primenjenog krečnjaka, umesto da se postignu pozitivni efekti vezani za mineralnu ishranu biljaka, može da se stvori novi problem – nedostatak neophodnihmikroelemenata u ishrani biljaka.
Da bi neutralizacija kiselosti zemljišta bila sprovedena tako da se ostvari pun efekat ove mere, neophodno je da se potreba za neutralizacijom kiselosti i količina krečnog materijala za neutralizaciju odrede isključivo na osnovu detaljne hemijske analize zemljišta.
Meliorativna mera
Neutralizacija kiselosti zemljišta je u stručnoj javnosti poznata pod nazivom „kalcifikacija“, mada se pravilnijim smatra termin „kalcizacija“. Ova mera nema trajne efekte, već se mora ponavljati u različitim vremenskim razmacima, u zavisnosti od intenziteta brojnih procesa koji deluju u pravcu zakišeljavanja zemljišta i koji se neprekidno odvijaju, bez ili sa aktivnim učešćem čoveka.
Voće | Optimalna pH vrednost |
---|---|
Aronija | 5,5-6,5 |
Borovnica | 4,2-4,8 |
Breskva | 6.0-7.0 |
Brusnica | 4,2-5,2 |
Dunja | 5.0-6,2 |
Jabuka | 5,5-6,5 |
Jagoda | 5,5-6,5 |
Kajsija | 6,0-7,5 |
Kivi | 6,5-7,0 |
Kruška | 5,5-7,0 |
Kupina | 6,0-6,5 |
Leska | 6,0-8,0 |
Limun | 5,5-7,0 |
Malina | 5,5-6,5 |
Mušmula | 7,0 |
Smokva | 6,0-7,8 |
Šljiva | 6,0-7,5 |
Trešnja | 5,5-7,5 |
Vinova loza | 6,0-6,5 |
Višnja | 6,0 |
Izvor: POLJOPRIVREDNE MOZGALICE – 1000 zasto, 1001 zato
Komentari