POVRTARI saznajte koju pH VREDNOST ZEMLJIŠTA zahteva svaka povrtarska kultura

Kako bi se ostvarili dobri prinosi, a samim tim i ekonomska dobit, važno je povrtarskim kulturama osigurati povoljne uslove za pravilan rast i razvoj. Jedan od uslova koji mora biti ostvaren je pH vrednost zemljišta, koja varira od kulture do kulture. Kako ona utiče na dostupnost hraniva, odnosno rastresitost zemljišta, važno je obezbediti gajenim biljkama izričito onu pH vrednost zemljišta koju zahtevaju.

Crni luk Foto:Agromedia

U nastavku vam predstavljamo optimalne pH vrednosti zemljišta za 30 vrsta povrća.

Optimalna pH vrednost zemljišta za svaku povrtarsku kulturu:
PovrćeOptimalna pH vrednost
Artičoka 6,5-7,0
Bamija6,0-7,0
Blitva6,0-8,0
Bob7,0-8,0
Brokoli 5,7-6,5
Bundeva6,5-7,5
Crni luk 6,0-7,0
Cvekla6,5-7,0
Grašak6,5-7,5
Karfiol6,0-6,5
Keleraba6,0-7,0
Kelj6,0-6,5
Krastavac5,8-6,8
Krompir5,3-5,9
Kupus5,5-6,5
Matovilac5,0-7,0
Paprika 6,0-6,8
Paradajz6,0-6,5
Pasulj5,4-6,0
Paštrnak 6,5-7,0
Patlidžan6,7-7,2
Raštan 6,0-7,2
Ren6,0-7,5
Rotkvica5,7-7,0
Rukola6,0-7,0
Sočivo6,0-6,5
Spanać5,5-7,0
Šargarepa5,5-6,5
Špargla6,5-7,0
Zelena salata 6,0-7,0

 

 

Komentari