Voćar iz Leskovca: Jabuke gaji iz meraka, a ne zbog zarade

Voćar iz Leskovca: Jabuke gaji iz meraka, a ne zbog zarade

U poslednjih nekoliko godina veliku pažnju leskovačkih voćara privlače jabuke, pa je sve više mladih i lepih zasada ove voćke. Mi smo jedan takav, dvogodišnji, posetili u selu Zalužje, na imanju Dragoljuba Stankovića.

 

Na teritoriji Leskovca pod voćnjacima se trenutno nalazi više od 7.000 hektara zemlje. Od toga, produktivno je oko 4.000 hektara, a čak 1.300 hektara nalazi se pod višnjom.

Ipak, u poslednjih nekoliko godina veliku pažnju leskovačkih voćara privlače jabuke, pa je sve više mladih i lepih zasada ove voćke. Emisija “Svet poljoprivrede” je jedan takav zasad posetila u selu Zalužje, na imanju Dragoljuba Stankovića.

Postao poljoprivrednik zbog starog zasada

Ja inače nisam poljoprivrednik po zanimanju, ali iz meraka sam odlučio da podignem ovaj zasad jabuka. Radim svoj privatni posao, ali kada imam malo vremena, dođem i ovde da uradim nešto. Za voćarstvo sam se konkretno odlučio jer sam imao neki stari zasad, koji mi je lepo rađao, pa sam shvatio da je voćarstvo neka perspektiva i budućnost i Srbije i ovog kraja uopšte“, kaže Dragoljub.

©Agromedia-zasad jabuke

Trenutno jabuke gaji na nešto više od 2 hektara zemlje. Pošto, kako sam kaže, voćnjak nije podigao da bi na njemu zarađivao, već pre svega iz ljubavi, odlučio je da gaji nekoliko različitih sorti jabuka – od Greni Smita i Zlatnog delišesa, preko klupske sorte Pink lejdi, do nekoliko starih, autohtonih sorti iz tog kraja.

Prošle godine ove jabuke nisu rađale, ali su zato sada prerodile. Ipak, to nije neki veliki rod, s obzirom na to da je voćnjak tek u drugoj godini starosti. Za sada, ja očekujem 2 do 3 tone po hektaru. U svakom slučaju, nisam se pokajao što sam podigao ovaj voćnjak i planiram da ga još više širim. Jednoga dana, možda postanem i ozbiljan voćar!“, sa osmehom priča Dragoljub.

©Agromedia-zasad jabuke

Nisam se pokajao što sam podigao ovaj voćnjak i planiram da ga još više širim. Jednoga dana, možda postanem i ozbiljan voćar!

Naprotiv, uz ovakve ljude, kao što je Dragoljub, i uslove za bavljenje poljoprivredom kakve omogućava Uprava Leskovca, taj grad mogao bi uskoro da postane poznat i po voćarima, baš kao i po povrtarima, a zatim, ko zna, možda i po vinogradarima, uzgajivačima lekovitog bilja i mnogim drugim vrednim ljudima.

Sagovornik:
Dragoljub Stanković, voćar iz Zalužja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.