Veliki gubici u šljivicima zbog monilije

Veliki gubici u šljivicima zbog monilije

Obilne kiše krajem proleća i početkom leta pogodovale su razvoju monilije. Da bi se sprečili gubici u sledećoj sezoni, treba primeniti agrotehničke mere pre zime.

Šljive  © Pixabay

Pojava monilije je smanjla prinose šljive. Monilija napada i drugo voće i može napraviti velike probleme. Ova bolest napada cvet, grane i plod. Razvoju bolesti pogoduje kiša i visoka vlažnost vazduha. Moniliju prenose vetar i insekti. Kada je vreme suvo, sunčano i vetrovito, monilija se slabo javlja.

Da bi se sprečilo širenje bolesti, neophodno je sprovesti agrothničke mere. Moraju se ukloniti svi zaraženi, mumificirani plodovi, oštećene i zaražene grane. Kod uklanjanja grana treba imati na umu da se bolest širi kroz srž grane ili stabla, tako da se mora odseći više nego što na površini izgleda zaraženo. Ove mere treba sprovesti na kraju sezone da bi se sledeća dočekala spremno.

Jednom kada monilija prodre u stablo, ono će morati da se poseče, ali postoje primeri oporavka.

Naravno, kada je sezona u toku, neophodno je redovno održavanje voćnjaka. U toku sezone treba vršiti defolijaciju radi boljeg provetravanja. Takođe je neophodno i u toku sezone uklanjati zaražene cvetove, plodove i grane. Što se pre ukloni sve što je zaraženo, manje će posla biti u pripremi voćnjaka za narednu sezonu i gubici će biti manji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica